Apple voert nieuwe privacyfuncties in

Apple voert nieuwe privacyfuncties in

29-03-2018 18:24 Laatste update: 20:04

Apple past zijn privacy-instellingen aan om te voldoen aan de Europese regels.

Apple gaat gebruikers meer mogelijkheden bieden om hun eigen gegevens te downloaden. Ook gaat het bedrijf zijn klanten beter inlichten over het gebruik van hun persoonlijke gegevens. Dat maakte Apple donderdagavond bekend.

Vanaf mei wordt het ook mogelijk om een Apple ID-account uit te zetten of helemaal op te zeggen. Met de nieuwe opties wil Apple voldoen aan de strengere Europese privacyregels, die vanaf 25 mei worden gehandhaafd.

Nieuw scherm

In een speciaal scherm in de nieuwe versies van iOS en macOS, die vanavond zijn verschenen, legt Apple uit hoe het voor bepaalde functies persoonlijke gegevens gebruikt. Als Apple data van gebruikers vraagt, krijgen zij een nieuw icoontje met twee poppetjes die elkaars handen schudden te zien. "Privacy is een fundamenteel mensenrecht", schrijft Apple in het nieuwe scherm. "Elk Apple-product is ontworpen om zo min mogelijk van jouw gegevens te verzamelen en te gebruiken, verwerkt gegevens zoveel mogelijk op het apparaat zelf, en biedt transparantie en controle over jouw informatie."

Cook haalt uit naar Zuckerberg

Apple heeft de laatste jaren meermaals afstand genomen van concurrenten als Google en Facebook, die veel data over gebruikers verzamelen om bedrijven zo zeer gerichte advertentiecampagnes te laten doen. Eerder deze week riep Apple-ceo Tim Cook op tot strengere regulering van techbedrijven als gevolg van de ophef over het misbruik van data van Facebook-gebruikers.

"We hadden heel veel geld kunnen verdienen aan data van onze klanten, als de klant ons product zou zijn. Maar we hebben ervoor gekozen dat niet te doen", aldus Cook. Op de vraag wat hij zou doen als hij Facebook-ceo Mark Zuckerberg was, antwoordde hij: "Ik zou dan niet in de huidige situatie terecht zijn gekomen." 

Nieuwe batterijfuncties

Ook nieuw in het vanavond verschenen iOS 11.3 is een functie waarmee gebruikers het vertragen van hun iPhone vanwege een verouderde batterij kunnen uitschakelen. In dat geval zijn de prestaties van de iPhone beter, maar loopt de accu sneller leeg. Met de functie 'Conditie van de batterij' kunnen iPhone-gebruikers ook zien wat de maximumcapaciteit van de accu is.  

Apple beloofde eind 2017 met zulke functies te komen, nadat het bedrijf moest toegeven oudere iPhones te vertragen. iPhones met een oudere accu hebben een lagere pieksnelheid, om te voorkomen dat ze bij zware belasting met een bijna lege accu plots uitvallen. Apple biedt dit hele jaar fors goedkopere vervangingen van iPhone-accu's aan.

Is jouw iPhone-batterij toe aan vervanging? Check het zo