Apple Watch is nu ook een Game Boy (met wat moeite)

Apple Watch is nu ook een Game Boy (met wat moeite)

21-03-2017 11:25 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Een functionerende Game Boy Color voor om je pols wordt werkelijkheid met een emulator voor de Apple Watch.

Onder ontwikkelaars is het een sport om games voor het ene platform zijn gemaakt, draaiend te krijgen op een ander apparaat. Dat emuleren is moeilijker dan je misschien denkt; omdat games voor andere hardware zijn gemaakt kost het best wat kracht om games zonder aanpassing buiten de oorspronkelijke spelcomputer werkend te krijgen.

Daarom werkt de Game Boy Color-emulator Giovanni alleen op de Apple Watch 2, en zelfs dan draaien games langzamer dan de bedoeling is. De emulator is een aangepaste versie van iOS-emulator Gambatte. Het is natuurlijk ingewikkeld om Game Boy-games te besturen op het kleine scherm van een Apple Watch, maar dat heeft ontwikkelaar Gabriel O'Flaherty-Chan slim opgelost.

Besturing met scrollwiel

Om games met de d-pad te besturen moeten spelers in vier richtingen over het schermpje vegen. Een tik op het scherm is de A-toets, de B- start- en select-knoppen staan onderin beeld. Zelfs het Digital Crown-scrollwieltje wordt gebruikt, om door lijstjes te scrollen. O'Flaherty-Chan heeft Pokémon Yellow werkend gekregen, een game die zich door zijn lage tempo nog wel leent om op een Apple Watch te spelen.

Wie dat wil kan de emulator op GitHub downloaden, maar de app moet dan wel zelf via Xcode worden gecompileerd en vervolgens lokaal op de Apple Watch worden gezet.