‘Apple Watch zet verkooprecord door feestdagen’

‘Apple Watch zet verkooprecord door feestdagen’

06-12-2016 09:33 Laatste update: 27-04-2018 01:26

De Apple Watch zou beter verkopen dan ooit tijdens de feestdagen. Een recordaantal van Apples smartwatch ging vorige week over de toonbank.

Dat zegt Apple-CEO Tim Cook in een e-mail aan Reuters. “Onze data laat zien dat de Apple Watch het goed doet en het ziet ernaar uit dat het één van de populairste cadeaus is tijdens de feestdagen dit jaar”, aldus Cook. “De verkoopgroei is buitengewoon. Sterker nog, tijdens de eerste week van het winkelseizoen voor de feestdagen waren de verkopen van de Apple Watch groter dan ooit. En zoals verwacht zijn we op koers voor het beste kwartaal ooit voor de Apple Watch.”

Het ‘holiday shopping season’ gaat in de VS traditiegetrouw van start met Black Friday. Tijdens die dag na Thanksgiving geven veel Amerikaanse winkels grote kortingen. Apple draait gewoonlijk zijn sterkste omzet in het vierde kwartaal. Toch is het bericht van Cook opvallend, omdat marktonderzoeker IDC maandag een rapport uitbracht dat meldt dat Apple juist fors minder Apple Watches heeft verscheept de afgelopen tijd. In oktober meldde het bureau al vergelijkbare cijfers.

Volgens IDC verscheepte Apple in het derde kwartaal van dit jaar 1,1 miljoen Apple Watches, 71 procent minder dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Apple bracht de tweede versie van zijn Apple Watch in september uit, en de voorraad was in eerste instantie beperkt. Cook vertelt niet hoeveel Apple Watches er precies zijn verkocht. Die informatie houdt het bedrijf vaag, in tegenstelling tot verkoopcijfers van iPhones, iPads en Macs. Het verschil tussen de negatieve cijfers van IDC en het positieve bericht van Cook is mogelijk gevolg van de meetwijze van de marktonderzoeker. IDC meet niet de verkopen van producten, maar hoeveel stuks winkeliers hebben ontvangen. Lees onze eerste indruk van Apple Watch Series 2