Apple wil privacycommissie in VS

Apple wil privacycommissie in VS

22-02-2016 14:03 Laatste update: 27-04-2018 08:39

De Amerikaanse regering moet een commissie vormen waarin technologie, veiligheid en privacy besproken worden, stelt Apple-CEO Tim Cook.

In het over en weer tussen de Amerikaanse regering en Apple pleit het technologiebedrijf nu voor een speciale commissie. Apple doet dat in een vragenlijst waarin het verduidelijkt wat de FBI vraagt, en wat Apple wel en niet wil doen.

"Ons land is altijd het sterkst geweest wanneer we samenwerken", stelt Apple. "We denken dat de beste weg voorwaarts is als de regering zijn eisen terugtrekt, en er een commissie of ander panel van experts op het gebied van inlichtingen, technologie en burgerlijke vrijheden wordt gevormd, dat de implicaties van nationale veiligheid, privacy en persoonlijke vrijheid bespreekt."

Met zo’n commissie wil Apple graag samenwerken, en een aantal leden van het Amerikaans Congres heeft een vergelijkbaar plan voorgesteld.

San Bernardino-aanslag

Het geschil tussen de Amerikaanse regering en Apple begon toen het bedrijf weigerde de iPhone van één van de schutters van de San Bernardino-aanslag te kraken. De iPhone van de terrorist zit op slot, backups waar Apple wel bij kan zijn oud en de Amerikaanse overheid zou het wachtwoord van het toestel na inbeslagname hebben proberen te resetten.

De enige mogelijkheid om in het toestel te komen is daardoor een speciale versie van iOS te installeren, met een achterdeur waardoor de FBI naar binnen kan. Alleen Apple kan zo’n iOS-versie op het toestel installeren, maar weigert dat.

Gevaarlijk precedent

Volgens Apple zou zo’n achterdeur een gevaarlijk precedent scheppen, en het bedrijf wil niet aan zijn eigen beveiliging tornen. Apple vreest voor de privacy van gebruikers, nieuwe verzoeken in de toekomst en andere gevolgen van het bewust maken van een verzwakte versie van iOS. De FBI ontkent een precedent, en zegt enkel in dit ene geval de hulp van Apple te willen.

Apple wordt in zijn standpunt gesteund door andere technologiebedrijven als Google, Facebook, Twitter en WhatsApp.