‘Apple zet 1 miljard dollar apart voor eigen tv-series’

‘Apple zet 1 miljard dollar apart voor eigen tv-series’

16-08-2017 12:20 Laatste update: 26-04-2018 18:43

Apple wil het komende jaar een budget van 1 miljard dollar investeren in eigen tv-series.

Apple wil met het budget zowel eigen series produceren als bestaande series aankopen, zeggen ingewijden tegen The Wall Street Journal. Zo zou Apple de strijd aan willen gaan met de Netflixen, Amazons en HBO’s van deze wereld. Apple zou in eerste instantie tien series willen produceren of aankopen.

Apple zou series willen maken van de kwaliteit van Game of Thrones. Om dat voor elkaar te krijgen heeft Apple ‘Hollywood-veteranen’ Jamie Erlicht en Zack Van Amburg aangenomen. Apple lokte het duo in juni weg bij Sony, waar beiden co-president waren van Sony Pictures Entertainment. Die studio produceert en distribueert zowel de films als tv-series van Sony. Het ervaren duo gaat het budget van 1 miljard dollar beheren.

Gigantische budgetten

Hoewel Apple als waardevolste bedrijf ter wereld gigantische cashreserves heeft, komt het pas laat kijken op de markt voor videostreamingdiensten. Netflix heeft als grootste een gigantische voorsprong, en geeft dit jaar 6 miljard dollar uit aan zijn programmering. Amazon heeft dit jaar een budget van 4,5 miljard dollar, en HBO zegt “enkele miljarden” uit te geven aan zijn series.

Het is nog niet bekend waar de films en series van Apple te zien zullen zijn. Het bedrijf biedt de eigen serie Planet of the Apps en het aangekochte Carpool Karaoke al aan via Apple Music. Apple verdient al geld met de verkoop en verhuur van digitale films via iTunes, maar die inkomsten lopen dankzij streamingdiensten al jaren terug.