ARM brengt AI naar mobiele apparaten dankzij nieuwe chip

ARM brengt AI naar mobiele apparaten dankzij nieuwe chip

29-05-2017 06:26 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Chipmaker ARM onthulde een nieuwe processor waarmee kunstmatige intelligentie beter uit de verf komt op smartphones en tablets.

ARM kondigde zijn nieuwe chips op de avond voor de Taiwanese beurs Computex aan. De belangrijkste is de ARM Cortex-A75. Deze chip presteert gemiddeld 22 procent beter dan zijn voorganger, de Cortex-A73. De processor is bedoeld voor laptops en mobiele apparaten met een groot scherm. 

ARM is vaak verantwoordelijk voor de chiparchitectuur van smartphones en tablets van belangrijke fabrikanten, zoals Apple en Samsung. Met de nieuwe processor wil ARM vooral inzetten op kunstmatige intelligentie, machine learning en augmented reality. Hiervoor is veel rekenkracht nodig en gebruikers leveren liever niet in op accuduur. Met nieuwe chips moet AI en AR op een veel efficiëntere manier mogelijk worden.

Marketingchef John Ronco van ARM zegt tegen The Verge dat kunstmatige intelligentie de komende drie tot vijf jaar 'met 50 keer verbetert'. "Dat komt door betere architectuur, micro-architectuur en software-optimalisatie", zegt hij. Ook op smartphones wordt AI steeds belangrijker, nu bedrijven als Google en Apple steeds meer de nadruk leggen op automatisering en spraakassistenten om taken uit te voeren.

Afgelopen weekend schreef Bloomberg nog dat Apple aan een eigen nieuwe chip zou werken voor kunstmatige intelligentie. De processor zou 'Apple Neural Engine' heten en kan bijvoorbeeld beter beeld en spraak herkennen. Dat komt bijvoorbeeld van pas bij spraakassistent Siri.