Nieuws

Van der K. hackte 30.000 privébeelden van vrouwen

17 april 2018 16:17

Mitchell van der K., een lokale VVD-politicus uit Almere, heeft meer dan 30.000 privébeelden gestolen van vrouwen.

Van der K. hackte de Google- en iCloud-accounts van slachtoffers en grasduinde door hun foto's en video's, op zoek naar expliciet materiaal. Vlogster Laura Ponticorvo deed begin vorig jaar aangifte van een hack, ook wel computervredebreuk genoemd. Van der K. had de iCloud van het slachtoffer gehackt, waarna seksvideo's van Ponticorvo op het internet belandden

IP-adres

De politie vroeg bij verschillende bedrijven gegevens over de hacker op. Dit leidde naar het ip-adres van de verdachte. Tijdens het onderzoek bleek dat hij nog minstens 187 andere individuele Google- en iCloud-accounts van vrouwen had benaderd. Naast BN'ers hackte Van der K. ook collega's. Een tweede aangifte van een vrouw, eind vorig jaar, leidde ook naar ip-adres van Van der K. Daarop werd zijn woning onderzocht en werden 22 gegevensdragers, zoals laptops en smartphones, in beslag genomen en onderzocht. 

30.000 privébeelden

Tijdens het onderzoek werden ruim 30.000 privébeelden van vrouwen aangetroffen. "Aan de hand van deze beelden kon een aantal vrouwen worden geïdentificeerd omdat zij in de publieke belangstelling staan", zo schrijft de politie. Het zou onder andere gaan om Fatima Moreira de Melo.

De politie heeft de gedupeerde vrouwen benaderd. Dat leidde tot nog eens bijna dertig aangiften. De man wordt verdacht van het hacken van privéaccounts van meerdere vrouwen, maar is inmiddels wel weer op vrije voeten.

Geroyeerd

De VVD heeft Van der K. geroyeerd. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff: "Het is heel erg dat dit is gebeurd. Het is vooral erg voor de vrouwen. Het is een bijzaak dat hij van de VVD was."

 

Lees ook:

'VVD-politicus hackte meer dan 100 vrouwen, ook collega's'