Nieuws

Beveiliging Zuckerberg kost 5,9 miljoen euro

16 april 2018 18:06

De beveiliging van Facebook-ceo Mark Zuckerberg kostte vorig jaar 5,9 miljoen euro. In 2016 was dat nog 3,9 miljoen euro.

De extra beveiliging is nodig omdat Zuckerberg veiligheidsrisico's loopt vanwege zijn positie als oprichter en topman, schrijft het bedrijf in een melding bij de Amerikaanse beurswaakhond Securities Exchange Commission (SEC). Facebook betaalt de beveiliging van Zuckerberg omdat hij zo belangrijk is voor het bedrijf. De kosten die het bedrijf daarvoor maakt, zijn volgens Facebook 'passend en noodzakelijk'.

Het bedrijf betaalt het onderhoud van de beveiligingsinstallaties van Zuckerbergs huizen in San Francisco en Palo Alto en de inhuur van beveiligingspersoneel.

Privéjets ook betaald

Verder betaalt Facebook Zuckerbergs vluchten met privéjets omdat dit onderdeel is van zijn beveiliging. Waarom de kosten zo gestegen zijn, is onduidelijk. In 2016, het jaar waarin het bedrijf voor het eerst überhaupt open kaart speelde over de beveiligingskosten, gaf het dezelfde verklaring

Ook voor Sheryl Sandberg, de chief operation officer van het bedrijf, betaalt Facebook de beveiligingskosten. Haar beveiliging lijkt wel minder streng dan die van Zuckerberg: vorig jaar was Facebook er 2,1 miljoen euro aan kwijt.

Beveiliging Tim Cook: kwart miljoen

Dat is overigens nog steeds stukken meer dan Apple, toch het meest waardevolle bedrijf op de beurs, uitgeeft aan het beveiligen van topman Tim Cook. Hij kreeg vorig jaar voor ongeveer een kwart miljoen vergoed voor beveiligingskosten en het reizen per privéjet. 

Lees ook:

Spiekbrief Mark Zuckerberg: respectvol, sneer naar Apple