Nieuws

AI leert te denken zoals een hond

16 april 2018 11:58

Onderzoekers hebben een AI-systeem ontwikkeld dat kan denken als een hond. Dat kan handig zijn bij de ontwikkeling van robots.

Inwoners van Washington zullen verbaasd hebben opgekeken als de sledehond Kelp werd uitgelaten. De hond droeg namelijk een aantal weken een harnas dat overladen was met sensoren. Op de kop van Kelp filmde een GoPro het zicht van de hond, zes trackers volgden de bewegingen en in het rugzakje werd alle data verzameld. Allemaal bedoeld om een systeem met kunstmatig intelligentie te leren hoe een hond denkt.

Onderzoekers aan de universiteit van Washington lieten vervolgens een deeplearning-techniek los op de data, om zo te kijken of er patronen te vinden waren. Doel van de proef was om het gedrag van de honden te kunnen voorspellen. Dat bleek moeilijker dan gedacht, zegt PhD-student Kiana Ehsani tegen The Verge. "Of een hond een speeltje of object ziet dat het wil achtervolgen, who knows?"

Paden zien

Maar wat gemeten kon worden, is dat honden erg goed zijn in het inschatten van zogeheten 'beloopbare oppervlaktes'. Honden kunnen de omgeving inscannen zodat ze precies weten waar ze wel of niet kunnen lopen, zonder zichzelf of de omgeving te schaden. Volgens Ehsani is dit een erg moeilijke taak voor een computer 'omdat het een hoop voorkennis vereist'. Een oppervlakte kan bijvoorbeeld te stijl of te spits zijn om op te lopen.

Miniatuurvoorbeeld

Robots

Deze kennis is nuttig als onderzoekers een robot willen ontwikkelen die beter zijn paden kan uitzetten. Programmeurs van de robot hoeven dan niet alle 'regels' aan de robot uit te leggen, maar kunnen de opgedane data van een hond in een robot stoppen.

Voordat het zover is, moet er nog wel veel onderzoek worden gedaan: in deze test zijn er slechts 380 korte video's opgenomen van één hond in één stad.