EU-parlement wil Zuckerberg ook ondervragen

EU-parlement wil Zuckerberg ook ondervragen

12-04-2018 19:18 Laatste update: 19:33

Redactie Bright

Alle partijen in het Europese parlement willen dat Facebook-ceo Mark Zuckerberg naar Brussel komt om zich te verantwoorden voor het lekken van data.

Voorzitters van alle fracties steunden een open brief van de Groenen waarin wordt geëist dat parlementspresident Antonio Tajani de Facebookbaas uitnodigt voor een ontmoeting met diverse commissies. Zuckerberg is goed drie weken geleden al door Tajani uitgenodigd, maar hij heeft voor zover bekend niets van zich laten horen.

Zuckerberg maakte deze week wel al twee keer de gang naar het Amerikaanse Congres, waar hij urenlang aan de tand werd gevoeld. De data van naar schatting 87 miljoen Facebook-gebruikers konden worden verzameld door het Britse bedrijf Cambridge Analytica. Daaronder zouden data van 2,7 miljoen EU-ingezetenen zijn. Ook de gegevens van Zuckerberg zelf zouden in handen van Cambridge Analytica zijn gekomen.

Wel gesprek met Sandberg

EU-Justitiecommissaris Vera Jourova had donderdag wel een gesprek met een andere topmanager van Facebook. Ze meldde een 'constructief en open gesprek' te hebben gehad over het dataschandaal met Sheryl Sandberg, als COO verantwoordelijk voor het dagelijks beleid bij Facebook.

'Omzet niet geraakt'

Facebook verwacht niet dat alle ophef over het privacyschandaal veel impact op de omzet zal hebben. Facebooks marketingdirecteur Carolyn Everson zegt dat de meeste Facebookgebruikers de afgelopen weken niets veranderd hebben aan hun persoonlijke privacy-instellingen. Daarom zullen de advertentieverkopen bij Facebook waarschijnlijk niet significant worden geraakt.

Pas deze instellingen aan om minder met Facebook te delen:


Lees ook:

Spiekbrief Zuckerberg: respectvol, sneer naar Apple

Zuckerberg: we moeten eerder ingrijpen