KPN start met 5G-tests door heel Nederland

KPN start met 5G-tests door heel Nederland

12-04-2018 13:21 Laatste update: 13:57

KPN gaat nieuwe 5G-netwerken testen op meerdere plekken in Nederland, onder meer in Amsterdam, Drenthe en Brabant.

Dat maakt KPN donderdag bekend. Het bedrijf gaat verschillende aspecten van de opvolger van 4G-internet testen op meerdere plekken in het land. Zo gaat KPN in Amsterdam samen met de gemeente, de Amsterdam ArenA en netwerkleverancier Nokia de techniek Massive MIMO testen. Die techniek moet zorgen dat er op zeer drukke plekken zoals de ArenA straks nog goed bereik is, door gebruikers in wezen te verbinden met verschillende antennes tegelijk. 

Zelfrijdende auto's

In Brabant wordt 5G met zeer korte reactietijden getest, gericht op zelfrijdende auto's. Dat gebeurt op de A270 in de buurt van Helmond en op de A58 tussen Eindhoven en Tilburg. De test is onderdeel van het Europese project Concorda, waarbij auto's met elkaar moeten gaan communiceren, maar ook met bijvoorbeeld verkeerslichten, om zo bijvoorbeeld files voor te zijn.

In de haven van Rotterdam wordt een methode getest waarbij een deel van het mobiele netwerk voor specifieke diensten wordt afgeschermd van de rest van het mobiele verkeer. Dat zou moeten zorgen voor een veel stabielere verbinding. In Drenthe gaat KPN precisielandbouw met drones testen, die zijn verbonden met het mobiele netwerk.

Wat is 5G?

5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. In 2019 worden de frequenties voor 5G-netwerken door de overheid geveild.


Lees ook:

'AIVD zit uitrol 5G-netwerken in de weg'