Nieuws

Onderzoek: veel animo voor winkelen met stembediening

15 april 2018 21:46

Twintig procent van de Nederlanders verwacht binnen 3 jaar via stembediening aankopen te doen.

"Alexa, bestel 1 liter Zaanse Hoeve melk, een kilo mandarijnen en een fles Mar­ques de Ca­sa Con­cha Ca­ber­net Sau­vig­non." Winkelen met je stem heeft volgens het economische bureau van ABN Amro een grote toekomst. Zo groot zelfs dat de bank verwacht dat bijna 20 procent van de Nederlanders in 2021 aankopen zal doen door te praten tegen de spraakgestuurde assistenten Amazon Alexa, Google Assistant, Siri of Cortana.

Die verwachting blijkt uit een onderzoek onder 1241 consumenten en 87 retailers. Op dit moment zou 18 procent van de Nederlandse consumenten met regelmaat stemopdrachten aan apparaten geven. 30 procent verwacht in 2021 productinformatie op te zoeken via stembediening en 18 procent denkt dan ook daadwerkelijk producten op deze manier te bestellen. Het zouden voornamelijk jongeren en mannen zijn die zichzelf wel pratend met apparaten zien winkelen

Winkelketens en webshops zien kansen. Zestig procent van de retailers verwacht stemwinkelen aan te gaan bieden. Het maakt het de klant makkelijker, zo is de gedachte, en dus levert dat mogelijk meer omzet op.

Nederlands

Albert Heijn heeft onlangs Siri aan zijn Appie-app toegevoegd en werkt aan ondersteuning van Google Assistant, die later dit jaar Nederlands spreekt. Jumbo onderzoekt momenteel ook het stemwinkelen. Of het ook aan zal slaan bij de consument, is nog de vraag. Over een paar jaar zullen de spraakgestuurde assistenten wellicht vlekkeloos Nederlands en andere talen verstaan.

Waarom Siri achterloopt op Amazon Alexa en Google Assistant.

Subscribe je ook op ons YouTube-kanaal