YouTube-schutter vuurde uit boosheid om censuur

YouTube-schutter vuurde uit boosheid om censuur

04-04-2018 08:44 Laatste update: 12-09-2018 13:03

De vrouw die op het hoofdkantoor van YouTube drie mensen neerschoot en daarna de hand aan zichzelf sloeg, kende haar slachtoffers niet.

Ze schoot willekeurig om zich heen in het YouTube-kantoor in San Bruno, meldt de politie. De schutter is de 39-jarige Nasim Najafi Aghdam, die online de naam Nasim Sabz gebruikte. Zij zou een dierenrechtenactiviste zijn die tot haar daad kwam omdat zij boos was op YouTube.

Aghdam had een langlopend conflict met het bedrijf. Ze vond dat YouTube videomakers censureerde en uitbuitte. Eerder werd door diverse Amerikaanse media gemeld dat aan de schietpartij een echtelijke ruzie voorafging, maar dat wordt nu door de politie weersproken.

Kritieke toestand

De toestand van een van de gewonden, een 36-jarige man, is kritiek. De slachtoffers zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de omgeving. Volgens een woordvoerder zijn de slachtoffers bij bewustzijn. Een vierde persoon raakte lichtgewond in de chaos.

De eerste meldingen van het incident bij het YouTube-hoofdkantoor ten zuiden van San Francisco kwamen binnen om kwart voor één 's middags (plaatselijke tijd). Politieagenten troffen een 'chaotische situatie' aan. Omstanders zagen werknemers van YouTube in grote getale uit het pand stromen. Een ooggetuige zei tegen Fox News een salvo van zeker tien schoten te hebben opgevangen, en daarna nog vier of vijf schoten. 

Reacties Google-ceo en Trump

De CEO van Google, Sundar Pichai, zegt in een verklaring dat het bedrijf meewerkt met de autoriteiten en ziekenhuizen. "Met groot verdriet moet ik mededelen dat er vier mensen gewond zijn geraakt door deze afgrijselijke daad van geweld. We doen alles om hen en hun families te ondersteunen." Ook president Donald Trump uit via Twitter zijn medeleven met de slachtoffers en andere betrokkenen. Daarnaast bedankt hij politieagenten en andere hulpverleners voor hun werk.