Uniek nummer moet overlast verhuur via Airbnb beperken

Uniek nummer moet overlast verhuur via Airbnb beperken

03-04-2018 14:35 Laatste update: 17:05

Verhuurders die hun woning aanbieden via Airbnb of andere platforms krijgen een uniek registratienummer.

Op die manier moet het gemakkelijker worden voor gemeenten en platforms om overlast te bestrijden. Ook kunnen gemeenten dankzij het nummer eenvoudiger toeristenbelasting innen, omdat ze beter zicht krijgen op de woningen die worden verhuurd. 

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken schrijft dit in een brief die vandaag naar de Tweede kamer is gestuurd. Ollongren heeft een eerste overleg gehad met de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Delft, Leiden, Haarlem en Amstelveen. Ook sprak ze met de platforms Airbnb, Booking.com, HomeAway/Expedia en Wimdu en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Afgesproken is dat zij streven naar een uniform registratiesysteem. De komende tijd gaan ze dat verder uitwerken.

Nummer verplicht melden

Als alle verhuurders een uniek nummer krijgen kunnen gemeenten hen verplichten dat nummer te vermelden in de advertenties op de platforms. Zo krijgen gemeenten een beter beeld welke woningen worden verhuurd. Ook is het dan niet meer mogelijk via een ander platform te gaan verhuren als het maximale aantal verhuurdagen is bereikt. In Amsterdam mag je een woning maximaal zestig dagen verhuren.

Bij Airbnb en Booking.com is het nu al onmogelijk een Amsterdamse woning nog een keer te boeken als die al zestig dagen verhuurd is geweest. De platforms hebben verder gezegd dat ze bereid zijn de lokale wet- en regelgeving op hun sites te vermelden.

Veel overlast

Vooral Amsterdam heeft veel overlast van verhuur van woningen via platforms als Airbnb. Daar gelden daarom de meeste restricties. Maar ook in andere gemeenten neemt de verhuur toe en bestaat behoefte aan regulering.

Gemeenten willen voorkomen dat woningen aan de voorraad worden onttrokken doordat er alleen nog maar toeristen in overnachten. Ook willen ze voorkomen dat omwonenden hinder ondervinden. 

De Tweede Kamer had minister Ollongren opgedragen gemeenten te helpen bij het ontwikkelen van instrumenten om de verhuur te beperken en in goede banen te leiden. Ook heeft de Kamer geëist dat gemeenten toeristenbelasting heffen.

Gemeenten moeten zelf innen

De bedoeling is om oneerlijke concurrentie ten opzichte van bijvoorbeeld hotels te voorkomen. De Kamer wilde eigenlijk dat de platforms de belasting zouden afdragen, maar dat gaat niet gebeuren, zo blijkt uit de brief. Gemeenten moeten het geld zelf bij de verhuurders innen. 

Behalve het uniforme registratiesysteem gaat er niet veel veranderen. Volgens Ollongren is er al voldoende wet- en regelgeving en is er ook voldoende jurisprudentie om misstanden tegen te gaan. Het is ook niet de bedoeling dat alle gemeenten een zelfde streng beleid gaan ontwikkelen.

Ze kunnen zelf bepalen of er sprake is van overlast en er dus beperkingen moeten worden opgelegd. Die kunnen ze opnemen in hun huisvestingsverordening.

Lees ook:

Amsterdam stelt Airbnb-limiet van 30 dagen in

'Duizenden Amsterdamse huizen permanent verhuurd via Airbnb'