Mislukt: raketdeel SpaceX weer naast enorm net geland

Mislukt: raketdeel SpaceX weer naast enorm net geland

30-03-2018 17:26 Laatste update: 17:37

SpaceX is het opnieuw niet gelukt om een deel van een gelanceerde raket te vangen met een groot net op een schip.

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk heeft een aardige status opgebouwd met het retourneren en hergebruiken van raketten. Maar daar houdt het niet bij op. SpaceX probeerde vrijdagmiddag met het schip 'Mr. Steven', waarop een enorm net is gespannen, de neus van de Falcon 9-raket op te vangen. De poging is mislukt, meldde SpaceX-ceo Elon Musk. Het raketgedeelte raakte volgens hem verstrikt in de parachute waarmee het vaart moest minderen. Daardoor stortte het raketdeel volgens Musk met hoge snelheid in zee. Hij verwacht dat het probleem bij een volgende poging is opgelost.

Het raketgedeelte, dat kort na de lancering loskomt, stort normaal gesproken in zee neer. Musk vindt dat zonde van het geld, zei hij eerder: "Stel je voor dat je zes miljoen dollar zou hebben in een pallet en dat deze pallet in zee zou gaan neerstorten. Zou jij proberen om het terug te winnen? Ja. Ja, dat zou je."

Tweede poging

Het was de tweede keer dat Mr. Steven op open zee ging met het enorme net. De eerste keer was in februari, bij de lancering van de Falcon Heavy, maar toen werd de neus op een paar honderd meter gemist. De raketlancering van vrijdagmiddag verliep verder wel succesvol. Tien satellieten zijn door SpaceX in een baan om de aarde gebracht.


Terugkijken: SpaceX lanceert Falcon Heavy-raket