Nieuws

Facebook maakt verwijderen van je gegevens makkelijker

28 maart 2018 17:00

Facebook maakt het gemakkelijker om via de instellingen je gegevens in te zien en waar nodig te verwijderen.

Facebook voert vanaf vandaag een verandering in zijn privacy-instellingen door. Alle instellingen, bijvoorbeeld wie je gegevens kan inzien en wie jou in foto's kan taggen, zijn op dezelfde pagina te vinden en niet meer in twintig verschillende secties.

Facebook zegt het vertrouwen van zijn gebruikers te zijn verloren en wil dat terugwinnen met deze verandering. Het bedrijf werkt al meer dan een jaar aan deze verandering, die inspeelt op de aankomende Europese privacywet, maar heeft hem versneld en ook voor Amerikaanse gebruikers doorgevoerd. 

Nieuw onderdeel 'Jouw informatie'

Het belangrijkste nieuwe onderdeel is 'Jouw informatie', waar je onder andere je berichten, foto's, reacties, likes en chats vindt. Je kunt vervolgens kiezen wat je wilt aanpassen of verwijderen. Voorheen was dit onderdeel verstopt in het zogeheten 'activiteitenlogboek', waar al je Facebook-activiteit chronologisch onder elkaar staat.

Zodra je een bericht, foto of like verwijdert, worden de gegevens direct van het platform gewist. Op die manier zijn ze niet meer zichtbaar voor je vrienden of andere Facebook-gebruikers. Binnen 90 dagen wordt de informatie ook van de servers verwijderd, zegt Facebook. Als het bedrijf dat niet doet, overtreedt het de wet. 

Data downloaden

Verder wordt het makkelijker gemaakt om een kopie van je Facebook-data (of een deel ervan) te downloaden. Deze gegevens, zoals foto's, contacten en berichten, kun je dan naar een andere dienst uploaden en daar gebruiken.

De afgelopen dagen hebben veel mensen zo'n kopie gedownload, nadat een Twitter-gebruiker aantoonde dat in zijn archief gegevens over telefoongesprekken en sms-berichten te vinden waren. Hij bleek Facebook toegang tot deze data te hebben gegeven via de Android-app van Messenger.

Meer controle over privacy

"We hebben jullie luid en duidelijk gehoord", zegt Erin Egan, de hoogste privacybaas bij Facebook. "De privacyinstellingen waren te lastig te vinden en we moeten meer doen om mensen geïnformeerd te houden. We gaan de komende tijd onze gebruikers meer controle geven over hun privacy."

Naast het inzichtelijk maken en verwijderen van je Facebook-gegevens krijg je nu ook een duidelijk overzicht van apps die toegang hebben tot je Facebook-data. Dat kunnen spelletjes zijn, maar ook apps als Tinder of diensten waar je met je Facebook-profiel op inlogt. 

Ook zegt Facebook dat het voorlopig geen plannen heeft om data van WhatsApp-gebruikers naar zijn platform te sturen. WhatsApp is onderdeel van Facebook, en het mogelijke delen van data tussen de twee partijen wordt door de Europese privacywaakhonden nauwlettend in de gaten gehouden.

Cambridge Analytics

Facebook zit in het verdomhoekje sinds bekend werd dat de gebruikersgegevens van ruim 50 miljoen Facebook-gebruikers zijn misbruikt. Het omstreden databedrijf Cambridge Analytica verzamelde de gegevens van miljoenen Amerikaanse Facebook-gebruikers. Niet via een lek, maar door een optie die Facebook legaal aan ontwikkelaars aanbood. 

Met die buitgemaakte gegevens ontwikkelde het bedrijf een programma om het stemgedrag van kiezers te voorspellen en te beïnvloeden. Het bedrijf heeft op die manier volgens experts een behoorlijke rol gespeeld bij de verkiezingsoverwinning van Donald Trump, maar ook bij de uitslag van het brexit-referendum.

Facebook was er volgens The Guardian al in 2015 van op de hoogte dat het databedrijf in 2014 de gegevens van de miljoenen gebruikers had buitgemaakt. Maar Facebook deed er weinig aan om gebruikers daarvan op de hoogte te stellen.

Zo minimaliseer je wat je deelt met Facebook

Like Bright Facebook