Nieuws

Apple wil onderwijs terugwinnen met goedkopere iPad

27 maart 2018 18:22

Apple wil terrein terugwinnen in het onderwijs en komt met een goedkopere nieuwe iPad gericht op studenten, scholieren en docenten.

De nieuwe iPad, vanavond door Apple aangekondigd tijdens een event in Chicago, heeft een 9,7 inch-scherm en ondersteunt ook het gebruik van de Apple Pencil: de styluspen waarmee je drukgevoelig op het scherm kan tekenen.

De iPad kost in Nederland 359 euro voor consumenten. Scholen krijgen de iPad voor een lagere prijs, die Apple nog niet bekend maakte. In de VS is dat 299 dollar. Ter vergelijking: een nieuwe iPad kost op dit moment ruim 400 euro. Kenners hielden voorafgaand aan de persconferentie al rekening met de aankondiging van een nieuwe goedkopere iPad.

Software voor scholen

De software op de iPad heeft ook een update gekregen, waarmee Apple nadrukkelijk de gang naar de klaslokalen wil maken. De afgelopen jaren is Apple ingehaald en hebben Chromebooks de schoolruimten veroverd.

Met de nieuwe software kan de Apple Pencil ook in programma’s worden gebruikt en kun je tekeningen in presentaties en geschreven artikelen plaatsen. Docenten kunnen daarmee ook aantekeningen maken in het werk van leerlingen.

Daarnaast kunnen docenten en leerlingen digitale boeken maken op hun iPad, inclusief video’s, foto’s en tekeningen gemaakt met Apple Pencil. Het is ook mogelijk om het boek te delen met anderen, waardoor je dus kunt samenwerken aan hetzelfde project.

Augmented reality, waarbij een extra laag over de werkelijkheid heen wordt gelegd, moet ook een grotere rol krijgen in de klas. Via apps en de Apple Pencil, kunnen leerlingen bijvoorbeeld een kikker ontleden.

Apps voor in de klas

Er zijn volgens Apple meer dan 200.000 apps beschikbaar in de App Store die specifiek gebouwd zijn voor het onderwijs. Dat zijn voor het overgrote deel apps van andere ontwikkelaars. Maar daar komen er een aantal van Apple zelf bij die het werk van docenten makkelijker moeten maken.

Een van die apps is speciaal voor docenten: Schoolwerk, waarmee docenten opdrachten kunnen geven aan leerlingen en in de gaten kunnen houden hoe ver zij zijn. Wanneer die app in Nederland uitkomt, is nog onduidelijk, maar in de VS kunnen ze er al in juni mee aan de slag. 

iPads delen

Het wordt ook mogelijk om de iPad met anderen te delen en meerdere accounts in te stellen om de iPad te gebruiken. Dit wordt beheerd vanuit de Apple School Manager.

Ook maakte Apple bekend dat de gratis opslag via de clouddiensten van Apple is uitgebreid naar 200 gigabyte. Dat was eerder 5 gigabyte.

Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande was aanwezig bij het Apple-event in Chicago:

Volg Bright ook op YouTube