Apple stelt emoji voor mensen met beperking voor

Apple stelt emoji voor mensen met beperking voor

25-03-2018 09:01 Laatste update: 09:01

Apple heeft een voorstel gedaan voor dertien nieuwe emoji die speciaal betrekking hebben op mensen met een lichamelijke beperking.

Er zijn tegenwoordig emoji voor mensen in bijna alle omstandigheden. Maar wie leeft met een lichamelijke beperking, zal vergeefs zoeken naar emoji van een rolstoeler of iemand met een hoorstoornis. Apple wil daar een eind aan maken.

Onder de voorgestelde emoji (PDF) zijn een geleidehond, een man en een vrouw in een rolstoel, een hoorapparaat en arm- en beenprotheses. Uitbreiding van de emoji die er nu al zijn, draagt volgens Apple bij aan 'het opvullen van een aanzienlijke leemte' en zal ervoor zorgen dat meer mensen voelen dat ze erbij horen. Dat schrijft het bedrijf aan de organisatie die gaat over het toelaten van nieuwe emoji, het Unicode Consortium. 

Als de organisatie ermee akkoord gaat, kunnen de nieuwe emoji begin volgend jaar verschijnen. De dertien emoji kwamen tot stand in overleg met een aantal grote Amerikaanse belangenorganisaties van mensen met een beperking. Apple richt zich op vier belangrijke groepen mensen: blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden, mensen met een motorische stoornis en mensen met verborgen gebreken.