'Iraniërs hackten Nederlandse universiteiten'

'Iraniërs hackten Nederlandse universiteiten'

23-03-2018 16:17 Laatste update: 24-03-2018 13:21

Iraanse hackers zouden de systemen van een of meer Nederlandse universiteiten hebben gehackt. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

In totaal zouden ze in meer dan 300 universiteiten over de hele wereld hebben ingebroken. Het ministerie heeft nu de namen van de negen hackers bekendgemaakt, om ze zo tegen te werken. "Ze kunnen Iran niet meer uit. Ze kunnen de buitenwereld alleen nog zien via hun schermen, maar ze zijn hun grootste kracht kwijt: anonimiteit'', aldus het Openbaar Ministerie in New York.

Mabna

De negen werkten volgens de VS voor een instelling in Iran, Mabna genaamd. Ze zouden sinds 2013 zijn binnengedrongen in de computersystemen van '144 Amerikaanse universiteiten en 176 universiteiten in 21 andere landen'. Ook zouden ze 47 Amerikaanse en buitenlandse bedrijven, de Verenigde Naties, een Amerikaans ministerie en twee Amerikaanse staten hebben getroffen.

Nederland wordt genoemd als een van de 21 landen, naast onder meer Duitsland, Israël, Turkije en Groot-Brittannië. De verdachten zouden daar gegevens van wetenschappelijk onderzoek hebben buitgemaakt.

31 terabyte

Volgens de Verenigde Staten hebben de negen hackers 'meer dan 31 terabyte aan informatie' gestolen voor de Revolutionaire Garde, een speciale strijdmacht van het Iraanse bewind. 

De aanklacht is vrijdag bekendgemaakt. De timing is opvallend. Nog geen 24 uur eerder heeft de Amerikaanse president Trump zijn gematigde nationaal veiligheidsadviseur Herbert McMaster vervangen door John Bolton, die bekendstaat als een havik en al jaren keiharde oorlogstaal uitspreekt richting Iran. 

Lees ook: 'Hackaanval op Saudische olieraffinaderij'