ABN Amro-betaalapp Tikkie gelanceerd in Duitsland

ABN Amro-betaalapp Tikkie gelanceerd in Duitsland

12-03-2018 12:00 Laatste update: 26-04-2018 13:02

Klanten van Duitse banken kunnen vanaf vandaag ook de rekening van een avondje stappen of etentje met collega's afrekenen via Tikkie.

Met Tikkie kun je iemand die je geld schuldig is een linkje kunt sturen waar diegene mee kan betalen. Het enige dat je nodig hebt is het telefoonnummer van je vriend of collega, die via de link naar zijn eigen bankapp wordt gestuurd. In Nederland is Tikkie een succes, met ruim twee miljoen gebruikers sinds de introductie in in juni 2016.

Of dat in Duitsland ook gaat lukken is de vraag: voet aan de grond krijgen zal een uitdaging zijn, zegt correspondent Jeroen Akkermans. "Duitsers stellen als eerste de vraag: hoe zit het met mijn privacygevoelige gegevens?"  Online bankieren is vanwege die angst nog niet zo ingeburgerd als in Nederland: "Het staat hier nog in de kinderschoenen", vertelt Akkermans. Gegevens over transacties worden niet gedeeld met andere bedrijven, meldt de bank.

Groeimarkt

Dat ABN voor Duitsland heeft gekozen, heeft twee redenen, zegt een woordvoerder van de bank. "Daar zit onze dochter Moneyou en het is een fantastische groeimarkt." Moneyou is een online bank die volledig in handen is van ABN.  

Tikkie is gratis voor Duitse consumenten, bedrijven die het willen gebruiken, betalen daarvoor. "Als er een massa is, hopen we ook zaken met Duitse bedrijven te gaan doen", zegt de woordvoerder.  Of de bank Tikkie ook in andere landen wil uitrollen, wil de woordvoerder niet zeggen. "Er zijn geen concrete plannen, we willen eerst kijken of het in Duitsland aanslaat."

Overmaken duurt werkdag

De app is bijna hetzelfde als de Nederlandse versie, alleen de betaaltechniek verschilt. In Nederland gaat dat via iDeal, in Duitsland wordt het geld van de ene naar de andere rekening overgemaakt via techniek die is ontwikkeld met het Duitse bedrijf FinTecSystems. Dat overmaken duurt een werkdag, even snel als een Nederlands Tikkie en een normale overboeking tussen banken. 

De techniek kan dan wel net zo snel zijn als in Nederland, dat geldt niet voor het Duitse internet. "Dat is echt dramatisch, vooral in landelijke gebieden", vertelt Akkermans. In Duitsland kan een Tikkie net zoals in Nederland ook per sms worden verstuurd. Hij is enorm benieuwd of Tikkie het gaat redden: "Cash is in Duitsland echt nog een groot ding, dit is een spannende ontwikkeling."

Lees ook:

Gratis betaalapp Tikkie kost ABN Amro geld maar is ook waardevol

Zo werkt oplichting via nep-Tikkie