Nieuws

Onderwaterdrones sporen vuilnis in fjorden op

6 maart 2018 10:35

De Noorse hoofdstad Oslo zet onderwaterdrones in om in de fjord gedumpt afval op te sporen.

Uitgekeken op je oude auto en geen zin om je voertuig naar de sloop te brengen? “Nog niet zoveel jaar geleden adviseerde een burgemeester van Oslo om je auto het ijs op te rijden”, vertelt Solve Stubberud van de Noorse bond van automobilisten aan The New York Times.

Het gevolg is dat de bodem van het water bij Oslo bezaaid ligt met autowrakken. En met andere troep. Nadat in januari een dode dolfijn was aangespoeld die verstrikt was geraakt in het in het water gedumpte plastic was de maat vol voor de Noren: er werd besloten tot een grote schoonmaakactie.

Meubels

Menselijke duikers die het vuilnis uit het water vissen, krijgen daarbij hulp van drones die de vuilniseilanden moeten opsporen. Vanaf dit voorjaar zullen de drones de diepten van de fjord bij Oslo gaan afspeuren. De Noren gaan daarvoor vermoedelijk de onderwaterdrone BluEye gebruiken. "Er liggen meubels voor complete huishoudens", aldus drone-operator Christine Spiten.

Ook liggen er nog meer dan 1.550 mijnen uit de Tweede Wereldoorlog in de fjord van Oslo. Vanaf volgend jaar willen de Noren ook een elektrisch schip met een kraan inzetten om de gedumpte auto’s en andere troep op te vissen.

Mijnafval

Noorse milieuactivisten wijzen er echter op dat het schoonmaken van de fjorden slechts een druppel op een gloeiende plaat is zolang de Noorse regering toestaat dat bedrijven mijnafval in zee dumpen. Een internationaal verdrag dat deze vervuilende en voor vissen zeer schadelijke praktijken verbiedt, is nooit door Noorwegen geratificeerd. 

De duikdrone van BlueEye is in deze video te zien:

Lees ook:

Onderwaterdrone Biki gaat hard op Kickstarter

Drijvende drone stijgt op uit het water

Onderwaterdrone lokt vissen en streamt in 4K