Nieuws

Golf van spooktelefoontjes naar Tele2-abonnees

6 maart 2018 10:58

Tienduizenden abonnees en oud-abonnees van Tele2 zijn gebeld door oplichters met een Cubaans telefoonnummer.

Met de zogeheten Wangiri-fraude proberen oplichters mensen zo ver te krijgen dat ze een buitenlands nummer terugbellen. Wangiri is een Japans woord en betekent vrij vertaald 'één rinkel'. De oplichters belden mensen en lieten hun telefoon heel kort ('één rinkel') overgaan. Als zij vervolgens terugbelden, werden zij verbonden met een duur buitenlands servicenummer. Dat kan zomaar een paar euro per minuut kosten.

Met behulp van geluidsbandjes zorgen de oplichters dat het lijkt alsof er nog niet is opgenomen of dat er al is opgehangen. Daardoor blijven mensen vaak lang aan de lijn, zonder dat ze het doorhebben.

Gegenereerd door computer

Vooral klanten van Tele2 meldden te zijn gebeld door het Cubaanse nummer, dat begint met +53. Dat schrijft de NOS. Dat is geen toeval, vertelt Tim Wijkman van Telecompaper aan de NOS. De nummers worden namelijk gegenereerd door een computer, die bijvoorbeeld alleen de laatste cijfers verandert. "Deze keer hadden ze blijkbaar een cijferreeks van Tele2 te pakken", aldus Wijkman.

Tele2 adviseert om het nummer te blokkeren als je door een buitenlands nummer gebeld wordt. Mocht je per ongeluk toch terugbellen, hang dan zo snel mogelijk op, luidt het advies.

Betalen

En krijg je toch een onverwachts hoge rekening voorgeschoteld? Dan heb je volgens Tele2-woordvoerder Robin Janszen pech: "Het is heel vervelend, maar uiteindelijk ben jij degene die besluit om te bellen."

Een aantal jaar geleden hadden Tele2-klanten ook last van een 'wangiriaanval'. Destijds besloot de provider de schade wel te betalen.