Nederlandse 'domeincowboys' aangeklaagd

Nederlandse 'domeincowboys' aangeklaagd

02-03-2018 09:48 Laatste update: 05-12-2023 15:49

Een groep van ruim dertig ondernemers is klaar met de 'cowboypraktijken' van Trademark Office en stapt naar de rechter.

Trademark Office belt ondernemers met een .nl-domeinnaam op en stelt dat een concurrent de .com-versie wil registeren, zo vertellen verschillende ondernemers tegen RTL Z. Dat zou funest voor de zaken zijn: een ondernemer zou minder goed worden gevonden op Google en zo broodnodige inkomsten mislopen.

De ondernemer wordt voor een keuze gesteld: ze kunnen direct de domeinnaam voor tien (360 euro) of vijftien jaar (540 euro) vastleggen. Daarmee voorkomen ze dat een concurrent ermee vandoor gaat. Zeg je 'ja', dan zit je aan een overeenkomst vast: de domeinnaam wordt direct geregistreerd.

Veel ondernemers trappen in wat ze ervaren als 'sluwe verkooppraktijken'. Ook advocaat Jeroen Thiele van Berntsen Mulder Advocaten werd door Trademark Office gebeld, maar had al snel door dat het zaakje stonk. Hij schreef eind 2016 een blog over de verkooppraktijken van het bedrijf en al snel meldden zich allerlei ondernemers bij hem.

Incasso's

Door via de telefoon akkoord te gaan met de domeinregistratie zitten ondernemers aan een overeenkomst met Trademark Office vast. Als ondernemers niet betalen omdat ze alle negatieve ervaringen over het bedrijf lezen, gaat Trademark Office volgens verschillende bronnen over op scheldpartijen of dreigen ze met incasso's en rechtszaken.

Die incasso's ploffen ook daadwerkelijk op de deurmat. Afzender: Norrad Incasso, waar dezelfde twee mensen achter zitten die ook eigenaar zijn van Trademark Office. Het gaat om Jonathan O. en Boy Hoogeveen, beide 26 jaar oud. Met hun eigen incassobureau proberen ze ondernemers bang te maken en te dwingen tot betaling, stellen verschillende ondernemers. 

O. wuift die aantijgingen weg: "Net als heel veel andere bedrijven hebben wij helaas klanten die niet betalen. Omdat incassobedrijven veelal hoge kosten rekenen, zijn we er zelf een begonnen." Ook benadrukt O. dat je zijn domeinregistratiedienst ook voor één of vijf jaar kunt afnemen. Geen van de gesproken ondernemers zegt van deze mogelijkheid te weten. 

'Ik wacht je kinderen op'

Ondernemer Arjan, die sprak met RTL Z op voorwaarde dat zijn achternaam niet werd gepubliceerd, zegt zelfs door Trademark Office te zijn bedreigd. Hij stemde telefonisch in met een contract van tien jaar voor een domeinnaam, maar na wat googelen kwam hij er al snel achter dat het 'oplichters' waren: "De factuur kwam ook heel snel en we moesten binnen een week betalen."

Toen Arjan werd gebeld waarom hij nog niet had betaald, zei hij dat hij niet van plan was om te betalen: Trademark Office had hem naar eigen zeggen onder valse voorwendselen een contract aangesmeerd: "Toen werd hun toon agressief. Ze zeiden dat ze wisten waar ik woonde, dat ze mij zouden zouden opzoeken en mijn kinderen zouden opwachten als ze uit school komen."

O. ontkent dat dit gesprek met een van zijn werknemers heeft plaatsgevonden: "Daar steek ik mijn hand voor in het vuur." Wel vindt hij het 'heel jammer' dat sommige klanten een vervelende ervaring hebben gehad. "We hebben inderdaad een wat actieve manier van verkopen, we zijn immers een commercieel gedreven organisatie." Arjan stapte uiteindelijk naar Thiele, die alle verhalen van gedupeerde ondernemers verzamelde.

Streep door overeenkomst

Met ruim dertig ondernemers sleept Thiele Trademark Office nu voor de rechter. Er worden geen schadevergoedingen geëist. Het enige dat Thiele en zijn cliënten willen is dat de overeenkomst wordt vernietigd. "Als de rechter daartoe beslist kunnen we alle andere gedupeerde ondernemers deze uitspraak gebruiken om hun recht te halen."

De kans is volgens Thiele groot dat een rechter een streep haalt door de door Trademark Office gesloten overeenkomsten: deze zijn volgens de advocaat gemaakt op basis van valse informatie. De gedupeerde ondernemers zeggen door het telefoongesprek met Trademark Office het idee te hebben dat een concurrent hun domeinnaam wil registreren.

"Wij kunnen niet zien of een concurrent de domeinnaam wil registreren", legt O. uit. "Met Trademark Office laten wij alleen weten dat deze kans bestaat, en dat een ondernemer met onze dienst zijn intellectueel eigendom kan beschermen."

De dienst van O. is ongeveer drie keer duurder dan wanneer je zelf de domeinnaam zou registreren. "Tsja, zelf een huis bouwen is ook goedkoper dan het laten doen", zegt hij. 

'Duizenden tevreden klanten'

De dagvaarding, die door RTL Z is ingezien, is opgestuurd naar Trademark Office. O. ziet de zaak met vertrouwen tegemoet: "Wij hebben de domeinnamen voor deze 32 mensen geregistreerd en aangeschaft. Zij weigeren gewoonweg de factuur te betalen."

Over alle klachten die je in Google over Trademark Office vindt is O. duidelijk: "We hebben duizenden tevreden klanten en die positieve ervaringen lees je dan weer niet."