Nieuws

Bellenscherm houdt plastic afval uit de rivier

9 april 2018 09:11

Dit systeem houdt plastic in rivieren en kanalen tegen voordat het de Noordzee bereikt.

In de rivier de IJssel bij Kampen is onlangs een test met The Great Bubble Barrier succesvol verlopen. Dit in Nederland bedachte scherm van bellen houdt plastic afval dat in rivieren drijft tegen zodat het niet in de zee belandt. Het idee is net zo elegant als simpel. Een buis onder water maakt een muur van opstijgende belletjes. Plastic dat in het water ronddrijft kan dat bellenscherm niet passeren en wordt naar de oever geleid om daar te worden opgeruimd.

Voorwaarde was dat de doorgang voor de scheepvaart en trek van vissen niet gehinderd zou worden. Daarmee is het bubbelscherm een eenvoudige en betaalbare technologie die in alle landen ter wereld uitvoerbaar is. Uit de test blijkt dat meer dan 80% van het afval is afgevangen.

The Great Bubble Barrier is een idee van Francis Zoet, Anne Marie Eveleens en Saskia Studer. Om het systeem snel ergens permanent te kunnen installeren, zijn ze een crowdfundingcampagne gestart. Meerdere bekende organisaties, waaronder de Plastic Soup Foundation, steunen de actie. Inmiddels is er 33.000 euro binnen. Er is 50.000 euro nodig om de eerste bubble barrier te installeren.

Miniatuurvoorbeeld