Nieuws

Spar maakt eerste supermarkten kassaloos

23 februari 2018 10:22

Belgische Spar-klanten kunnen nog voor de zomer in de eerste supermarkten kassaloos winkelen.

De Colruyt-keten, waar de Spar-winkels onder vallen, gaat in België kassaloze Spar-supermarkten testen. De keten is daarmee de eerste in België. Klanten moeten een app downloaden en de producten scannen. Zonder een kassa te passeren scant de klant bij de uitgang een QR-code. Het verschuldigde bedrag voor de boodschappen wordt dan automatisch van hun bankrekening afgeschreven. 

Met name klanten die maar een paar boodschappen hebben besparen met dit systeem veel tijd, doordat ze niet in de rij voor een kassa hoeven te staan, zegt Spar-woordvoerder Dirk Depoorter. De test, die nog voor de zomer in enkele filialen start, zal moeten uitwijzen of dat daadwerkelijk een tijdwinst oplevert.

Amazon en AH

Amazon opende vorig maand in Seattle een kassaloze supermarkt. Die winkel gaat nog een stap verder door het gebruik van camera's die via kunstmatige intelligentie zien welk product de klant in zijn mandje doet of weer in de schappen terugzet.

In Nederland experimenteert Albert Heijn op zijn hoofdkantoor met kassaloos winkelen voor de eigen medewerkers. Albert Heijn wil dat op termijn naar zijn eerste vestigingen uitbreiden. Albert Heijn benadert het kassaloos winkelen weer anders dan Amazon of Spar. Klanten moeten een speciale kaart tegen het schap tikken om een product in de boodschappenmand te registreren. Om een product terug te leggen moet de klant de kaart langer tegen het schap houden. Bij het verlaten van de winkel wordt het bedrag automatisch afgerekend.