Nieuws

Steeds meer illegale downloaders haken af

22 februari 2018 19:40

Nog maar 24 procent van de Nederlanders zegt nog wel eens illegaal films, series, muziek of games te downloaden.

Dat peilde marktanalist Telecompaper onder bijna 9.800 respondenten. De daling in illegaal downloaden zet daarmee door. Half 2017 lag het aantal Nederlanders dat illegaal downloadde nog op 27 procent, begin 2016 zei 35 procent nog weleens illegaal te downloaden en in 2013 lag de piek op 41 procent van de Nederlanders.

Downloaden uit illegale bron is sinds april 2014 verboden in Nederland. Daardoor treden auteursrechtwaakhonden als Stichting Brein harder op, vooralsnog vooral tegen de grote illegale uploaders. Bovendien zijn legale streamingdiensten steeds meer in opkomst. Nederlanders kunnen kiezen uit videodiensten als Netflix, Videoland, HBO, Amazon Prime Video en NLZiet, en muziekdiensten als Spotify, Deezer en Apple Music.

Steeds moeilijker

De respondenten van Telecompaper stoppen om verschillende redenen met illegaal downloaden. Zo zegt 12 procent dat het nu makkelijker is geworden om betaald aan legale media te komen. Ook zegt 8 procent nu dat het moeilijker is geworden om illegaal te downloaden. 4 procent van de respondenten download minder omdat hun provider bepaalde downloadsites heeft geblokkeerd, zoals de recente blokkade van The Pirate Bay bij alle grote Nederlandse providers.

Het downloaden via peer-to-peerdiensten, zoals bittorent, is dan ook het hardst gedaald onder Nederlanders. Afgelopen jaar gebruikte 6 procent van de Nederlanders peer-to-peer nog weleens, in 2016 was dat nog 8 procent en in 2013 gebruikte 18 procent van de Nederlanders nog weleens bittorrent. Het gebruik van nieuwsgroepen staat opvallend genoeg onveranderd op 6 procent.

Lees ook:

Pirate Bay-blokkade ook bij KPN, T-mobile en Tele2

Na bijna 4 jaar blokkeren Nederlandse providers The Pirate Bay weer

4K-gids: dit kijk je in ultra-hd in Nederland