Nieuws

Nieuwe chip verbetert draadloze oordoppen

21 februari 2018 16:45

Qualcomm komt met een nieuwe chip voor draadloze oordoppen die de concurrentie met de AirPods van Apple aan kunnen gaan.

De AirPods zijn een uitzondering op de markt voor draadloze oordoppen. De Apple-oordopjes koppelen veel sneller en makkelijker dan concurrenten en hebben een langere batterijduur. Dat komt vooral omdat Apple een eigen chip gebruikt, bovenop bluetooth. Die W1-chip is veel beter in het verbinden van de oordopjes aan telefoons, en het regelen van de energie.

Qualcomm werkt nu ook aan zo'n technologie, die de grote chipmaker aan alle fabrikanten gaat verkopen. De technologie heet TrueWireless en zit in de nieuwste serie bluetooth-chips voor koptelefoons.

Sneller en beter

TrueWireless maakt het mogelijk voor telefoons om muziek tegelijk naar beide oordoppen te sturen. Nu gebruiken veel bluetooth-oordoppen nog een stapsgewijze koppeling: dopje 1 heeft een verbinding met de telefoon, dopje 2 alleen met het eerste dopje. Zo'n verbinding zorgt voor vertraging, maak het koppelen van de oordoppen ingewikkelder en het stroomverbruik ligt hoger. Het ene dopje moet immers steeds verbinding houden met zowel het andere dopje als de telefoon.

Veel zuiniger

De nieuwe Qualcomm-chip kan intelligent wisselen tussen de verschillende modi. Dat heeft in de praktijk een paar voordelen: makkelijker koppelen, zonder gedoe bijvoorbeeld tijdens het bellen één van de twee dopjes gebruiken en een lager energieverbruik. Qualcomm denkt dat zijn TrueWireless-technologie 65 procent minder stroom verbruikt dan voorgaande technieken, goed voor uren extra gebruik. De modus waarbij muziek tegelijk naar beiden doppen wordt gestuurd, zorgt bovendien voor minder vertraging, vooral fijn bij het kijken van video's.

Qualcomm begint de nieuwe chips nu aan fabrikanten te verkopen, en verwacht draadloze oordoppen met de chips in de tweede helft van dit jaar. Ook krijgen de nieuwe Qualcomm Snapdragon 845-chips voor smartphones de mogelijkheid om geluid naar meerdere bluetooth-speakers of koptelefoons te sturen.