Nieuws

Amazon-baas bouwt klok die 10.000 jaar draait

21 februari 2018 12:31

Jeff Bezos, baas van Amazon en de rijkste man ter wereld, bouwt een enorme klok die 10.000 jaar draait.

De installatie van de bijzondere klok van Jeff Bezos is begonnen, meldt de Amazon-ceo zelf op Twitter. De mechanische klok, met enorme raderen en een gigantische pendule, wordt in een uitgeholde berg in Texas gebouwd. Het mechaniek is zo'n 60 meter lang en zit 150 meter diep in de berg. Het geheel kost 42 miljoen dollar, grotendeels betaald door Bezos.

Als de klok luidt, is dat met een melodie die is samengesteld door muzikant Brian Eno. Elke keer speelt de klok een nieuwe melodie, soms uit zichzelf en soms als mensen de klok hebben aangezwengeld. Als er niemand in de buurt is, wordt de klok door temperatuurwisselingen tussen dag en nacht in beweging gehouden, en tikt maar één keer per jaar. Een eeuwwijzer draait eens per honderd jaar en elk millennium moet er een vogeltje naar buiten komen.

Nederigheid

De klok is echter geen stukje machtsvertoon, integendeel. De klok is volgens Bezos een eerbetoon aan langetermijndenken. "Wij mensen zijn zo technologisch geavanceerd geworden dat we op een bepaalde manier gevaarlijk zijn voor onszelf. Het zal in de loop van de tijd steeds belangrijker worden voor de mensheid om een langetermijnvisie op de toekomst te hebben", zei Bezos in 2012 tegen The Wall Street Journal.

De klok moet mensen eraan herinneren om bescheiden te blijven: geen beschaving heeft nog 10.000 jaar stand gehouden en een heel mensenleven voltrekt zich binnen 1 procent van de levensduur van de klok. Het is een idee van uitvinder Danny Hillis, die in 1986 waarschuwde dat het jaar 2000 op dat moment een mentale barrière vormde bij het toekomstdenken van de mens. In 1996 richtte Hillis de Long Now Foundation op, met als doel verder vooruit te kijken. De 'Clock of the Long Now' is een monument voor die nederige gedachte.

Pelgrimstocht

Het is nog niet duidelijk wanneer de klok klaar is, maar hij wordt toegankelijk voor het publiek. Althans: het dichtstbijzijnde vliegveld is uren rijden, en bezoekers moeten ook nog de 600 meter hoge berg beklimmen waar de klok in zit. Dat moet een soort pelgrimstocht worden. De klok zit straks verborgen achter grote deuren van staal en jade, waarna bezoekers een aardedonkere tunnel door moeten om de klok te aanschouwen, hangend in een verticale tunnel met daaromheen een wenteltrap die door een speciale robot uit het steen is gezaagd.

Lees ook:

Amazon-topman passeert Bill Gates als rijkste ter wereld

Dit zijn de ruimteplannen van Jeff Bezos' Blue Origin