Nieuws

Zo zet je de verdwenen afbeeldingsknop op Google terug

19 februari 2018 17:51

Google verwijderde de knop waarmee je in de zoekresultaten direct een afbeelding kon openen zonder de site te bezoeken, maar dat is makkelijk te omzeilen.

Stockfotobedrijf Getty Images wil niet dat je hun foto's via de Google-zoekmachine kan openen en opslaan zonder hun rechten te erkennen. Na aandringen van Getty heeft Google de knop 'afbeeldingen bekijken' uit zijn zoekresultaten verwijderd. Via die knop opende je het beeld direct in een browserscherm zonder naar de site te gaan. Gebruikers zouden dan ook niet weten dat het om een auteursrechtelijk beschermd beeld ging.

Het verwijderen van de knop door Google heeft de gemoederen flink beziggehouden. Geen paniek. Wil je de knop weer terug, dan kan je gewoon de Chrome- of Opera-extensie 'View Image' installeren. Firefox-gebruikers kunnen de add-on 'View Image' downloaden. Een oplossing voor Safari-gebruikers lijkt er nog niet te zijn. Een ander alternatief is het gebruik van de zoekmachine Startpage.com, die wel de optie 'afbeeldingen bekijken' heeft en je in anonimiteit de Google-zoekmachine laat doorzoeken. 

En waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Als je een foto hebt gevonden in de afbeeldingenzoeker van Google, dan kan je het ook aanklikken en daarna met je rechtermuisknop kiezen voor 'openen van afbeelding in een nieuw tabblad'. Dat doet precies hetzelfde als die verdwenen knop.