Nieuws

Chrome blokkeert voortaan opdringerige advertenties

15 februari 2018 11:25

Geen irritante pop-ups of advertenties die opeens geluid afspelen meer: Google Chrome blokkeert vanaf vandaag opdringerige advertenties.

Zowel de desktop-versie als de mobiele app blokkeren deze advertenties. Daarmee krijgt Chrome een ingebouwde adblocker. In tegenstelling tot de meeste adblockers, die alle advertenties op het web blokkeren, wil Google juist irritatie bij gebruikers voorkomen door alleen de vervelende advertenties te blokkeren. Je krijgt een melding te zien zodra Chrome advertenties blokkeert.

Coalitie

​Google maakt samen met onder andere Facebook en verschillende uitgevers deel uit van de in 2016 opgerichte Coalitie voor Betere Advertenties. Deze club wil dat websites advertenties tonen die mensen niet vervelend vinden.

Logisch: met advertenties verdienen Google, Facebook en uitgevers geld, en zij hebben er baat bij als deze advertenties niet als opdringerig worden ervaren. Hier vind je alle advertenties die als opdringerig worden ervaren, zoals grote advertenties die je niet kunt wegklikken.

0,9 procent

Google onderzocht meer dan 100.000 websites en kwam tot de conclusie dat maar 0,9 procent van de sites opdringerige advertenties had. De internetgigant heeft hen daarop gewezen, waarna ruim eenderde direct maatregelen nam. Eventueel opdringerige advertenties van een uitgever zelf, bijvoorbeeld om een eigen evenement aan te prijzen, worden niet geblokkeerd. 

Lees ook:

Nieuwssite laat mensen met adblockers cryptomunten minen