Nieuws

'Cryptomunten belemmeren zoektocht naar aliens'

14 februari 2018 23:08

Hoe meer pc's worden ingezet voor het minen van cryptomunten, hoe lastiger het wordt voor wetenschappers om naar buitenaards leven te zoeken.

Deelnemers aan het SETI-project, de jarenlange zoektocht naar buitenaards leven, willen graag op grotere schaal zoeken, zegt astronoom Dan Werthimer tegen BBC. Voor de zoektocht zouden ze hun computers graag uitrusten met nieuwste grafische kaarten, maar die zijn simpelweg niet te krijgen. Werthimer: "Dit is een nieuw probleem. Het doet zich alleen voor bij bestellingen die we de afgelopen maanden hebben geplaatst."

De grafische kaart is vaak verantwoordelijk voor de meest ingewikkelde berekeningen in een computer. Vroeger waren de kaarten vooral gewild onder gamers, maar door de opkomst van cryptovaluta is de vraag onder 'miners' – de mensen of bedrijven die cryptovaluta aanmaken – ineens als een raket omhooggeschoten.

Lange levertijden

Veel populaire videokaarten zijn niet of nauwelijks verkrijgbaar. Zo hebben de grote Nederlandse onderdelenwinkels als Azerty, Alernate en Max ICT levertijden van meer dan 10 werkdagen of zelfs onbekende levertijden op vrijwel alle krachtige videokaarten. 

Lees ook:

Dit zijn de 12 beste cryptomunten van 2018

Zo bewaar je bitcoins en andere cryptomunten veilig

9 belangrijkste vragen over bitcoin en altcoins