Nieuws

Bill Gates: Big Tech moet niet te arrogant worden

13 februari 2018 15:29

Grote techbedrijven moeten niet denken dat ze de autoriteiten kunnen negeren, waarschuwt Bill Gates.

"Bedrijven moeten voorzichtig zijn dat ze niet pleiten voor zaken die de overheid verhinderen om hun werk te doen", zegt de Microsoft-oprichter in een interview met Axios. Hij doelt daarbij onder meer op Apples botsing met de FBI in 2016 over toegang tot een iPhone van een terrorist.

De Amerikaanse autoriteiten wilden destijds toegang tot de iPhone 5C van terrorist Syed Farook, die eind 2015 samen met zijn vrouw veertien mensen dood schoot in San Bernardino. Apple weigerde medewerking, omdat het inbouwen van een achterdeur volgens het bedrijf privacy- en security-gevolgen zou hebben voor alle iPhones.

"Dat is geen kwestie van kunnen maar van willen", oordeelt Gates daarover. De Microsoft-oprichter, die zelf jarenlang te maken had met antitrustautoriteiten die meenden dat Microsoft te machtig was geworden, denkt dat overheden zullen ingrijpen als techbedrijven zich arrogant gedragen.

Hij denkt daarbij aan bedrijven die 'financiële transacties anoniem en onzichtbaar maken en vinden dat zelfs de communicatie van een massamoordenaar nooit beschikbaar zou mogen zijn voor de overheid'. 

Lees ook:

'Silicon Valley vandaag is Detroit van de jaren 70'

Bill Gates wil slimme stad in de woestijn ontwikkelen