Nieuws

HomePod scoort slechtst bij vragentest

12 februari 2018 11:45

Vergeleken met concurrerende slimme speakers wist Siri op de HomePod in een uitgebreide test de minste vragen goed te beantwoorden.

Dat Siri achterloopt op assistenten als Amazon Alexa en Google Assistant is al bekend. Hoe ver precies wisten we niet, maar een test van durfkapitalist Loup Ventures maakt meer duidelijk. Het investeringsbedrijf zette drie HomePods naast een Amazon Echo, een Google Home en een speaker met Microsoft Cortana.

Alle vier speakers kregen dezelfde 782 vragen. Daarvan verstond de HomePod ze vrijwel allemaal: 99,4 procent werd door Siri herkend. Maar op slechts 52,3 procent van de vragen had de speaker van Apple ook daadwerkelijk een antwoord.

Google Home aan kop

Google Home wist het meest, en had op 81 procent van de vragen een passend antwoord. Amazon Alexa scoorde 64 procent en Cortana zat met 57 procent nauwelijks boven de HomePod. De 782 vragen waren verdeeld in de categorieën lokaal, winkelen, navigatie, informatie en commando's. Daarbij schoot de HomePod vooral tekort bij navigatie: de speaker heeft nog geen navigatie-optie en kan bijvoorbeeld niet vertellen of je vanwege een file op tijd moet vertrekken. Daarom scoorde de speaker in die categorie maar 12 procent, terwijl Google Home 98 procent scoort.

Volgens Loup Ventures zou de HomePod veel beter scoren als de speaker beter kan omgaan met vragen en commando's over bellen, e-mail, kalender en navigatie. Als vragen rond die onderwerpen uit de berekening worden verwijderd, scoort de HomePod in deze test 67 procent: boven Alexa en Cortana.

Aardige verkopen

Loup Ventures merkt op dat Siri een boel vragen kan beantwoorden die op de HomePod nog niet beschikbaar zijn. Zo kan Siri op iPhones wel gewoon overweg met vragen over bellen, e-mail, kalender en navigatie. Het investeringsbedrijf vindt dat Apple de beperkingen van de HomePod de komende tijd moet wegnemen.

Evengoed verwacht Loup Ventures dat de HomePod goed zal gaan verkopen. Net als de eerste reviews stelt het bedrijf dat de HomePod vooral erg goed klinkt. Het investeringsbedrijf verwacht dat Apple dit jaar 7 miljoen HomePods zal verkopen, goed voor 12 procent van de markt voor slimme speakers; Google heeft 32 procent en Amazon 52 procent. De komende drie jaar zullen de verkopen van de HomePod jaarlijks met 40 tot 45 procent groeien, ten koste van Google en Amazon.

Waarom Apple met Siri een achterstand op Amazon en Google heeft: bekijk de video.

Volg het Bright YouTube-kanaal