Nieuws

Cryptomunten zorgen voor recordomzet Nvidia

9 februari 2018 11:37

Fabrikant Nvidia kan de vraag naar videokaarten door de populariteit van het minen van cryptomunten nauwelijks bijhouden.

Dat stelt Nvidia-ceo Jen-Hsun Huang, die gisterenavond de kwartaalcijfers bekendmaakte: "De sterke vraag van de markt voor cryptomunten overtrof onze verwachtingen." De gamedivisie van Nvidia heeft afgelopen kwartaal een recordomzet van 1,74 miljard dollar (1,5 miljard euro) geboekt. Op moment van schrijven staat het aandeel van Nvidia 10 procent in de plus in de voorbeurshandel.

Videokaarten worden gebruikt voor het minen van cryptomunten. Dit proces vergt veel rekenkracht, en videokaarten waar normaal gesproken games mee worden gespeeld blijken hiervoor zeer geschikt te zijn

Lange levertijden

Door de enorme vraag zijn veel populaire videokaarten ook lastig te verkrijgen. Zo hebben de grote onderdelenwinkels als Azerty en Alternate levertijden van meer dan 10 werkdagen of zelfs onbekende levertijden op veel krachtige videokaarten. Beide winkels bevestigen aan RTL Z dat de vraag enorm is toegenomen en dat sommige kaarten lastig verkrijgbaar zijn.

De prijzen van de kaarten blijven ook maandenlang hoog en in sommige gevallen stijgen ze zelfs. Dat is opmerkelijk: voorheen daalden de prijzen van videokaarten enkele maanden na de introductie. 

De totale omzet van Nvidia afgelopen kwartaal bedraagt 2,91 miljard dollar, de winst 1,1 miljard dollar. De winst nam met maar liefst 71 procent toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. 

Lees ook:

Waarom videokaarten zo duur zijn door cryptomunten