Nieuws

Dit robotvest geeft je een betere houding

8 februari 2018 19:00

Een nieuw robotvest helpt je een betere houding aan te nemen door je duwtjes in je rug te geven.

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben samen met kledingdesigner Hellen van Rees een robotvest ontwikkeld. Het bestaat uit beweegbare vierkantjes van een soort vilt, gemaakt van textielafval. Elektronica en een kleine computer zorgen ervoor dat de vierkantjes naar elkaar toe kunnen trekken, zodat je letterlijk een duwtje van je kleding krijgt als je houding niet goed is.

"We waren gefascineerd door het materiaal. Daar kunnen we wat mee, dachten we. De vraag was alleen wat je kunt doen met bewegend textiel", vertelt onderzoekster Geke Ludden. Houdingcorrectie leek het nuttigst en zo werd het vest bedacht. Studenten hebben een prototype getest en met de feedback zijn de onderzoekers verder aan de slag gegaan.

Het prototype, dat vandaag is gepresenteerd, is speciaal voor vrouwen. "Hellen ontwerpt kleding voor vrouwen. Dus daar zijn we nu mee begonnen. Als het vest echt in productie gaat, kan er natuurlijk ook een model voor mannen worden gemaakt."

Beter dan therapie?

Dat slecht zitten en een slechte houding allerlei gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, daar is al veel onderzoek naar gedaan volgens Ludden. "Maar onderzoek naar werkbare oplossingen is er dan weer bijna niet. Er zijn apps die je kunnen waarschuwen, maar dit is de eerste echte toepassing waarbij techniek je daadwerkelijk helpt bij je houding." 

Ludden vertelt dat ze vooral aandacht wilden voor het idee van feedback laten geven door textiel. Wil je nu iets aan je houding doen, dan moet je naar een therapeut. Fysiotherapie bijvoorbeeld. Nadeel daarvan is volgens Ludden, dat het risico vrij groot is dat je na de therapie weer je oude houding aanneemt. Dit vest voorkomt dat. 

Drie weken

De onderzoekers denken dat je het vest drie weken moet dragen om een betere houding te krijgen. "Dat is gebaseerd op een algemene theorie over gedragsverandering. In 21 dagen is gedrag te veranderen. Of dat ook geldt voor dit vest, moet verder onderzoek uitwijzen."

Het is nog de vraag of het vest ook echt op de markt komt. "Het idee spreekt veel mensen aan, iedereen herkent het probleem van krom zitten, en zelfs fysiotherapeuten hebben er belangstelling voor. Maar we moeten eerst echt nog verder onderzoek doen voordat we kunnen bepalen of het product in productie genomen kan worden."

Lees ook:

Verbeter je werkhouding met deze objecten

Deze gadget versterkt je nekspieren tegen nek- en rugpijn

Deze slimme bh verbetert je houding