Nieuws

Brussel onderzoekt overname Shazam door Apple

8 februari 2018 08:20

Zeven EU-landen zijn bezorgd over de gewenste overname van muziekherkenningsapp Shazam door Apple.

De Europese Commissie start daarom een onderzoek naar de deal die 'de concurrentie kan schaden'. In december bracht Apple een serieus bod uit op het Britse Shazam. Er zou zo'n 400 miljoen dollar gemoeid zijn met de deal, waarnaar de Europese Unie normaliter niet zou kijken omdat de omzet van Shazam daarvoor te laag is.

Maar volgens verschillende Europese landen levert de overname een gevaar op voor concurrenten. Onder aanvoering van Oostenrijk hebben Frankrijk, IJsland, Italië, Noorwegen, Spanje en Zweden een verzoek ingediend bij de Europese Commissie om de overname alsnog onder de loep te nemen.

Dat verzoek is nu aanvaard, aangezien de Commissie van oordeel is dat de transactie mogelijk 'de concurrentie dreigt te schaden" binnen de interne markt van de Europese Unie. 

Doorverwijzing

Shazams mobiele app, die gebruik maakt van de microfoon om muzieknummers te herkennen, verwijst gebruikers door naar plekken waar een nummer kan worden beluisterd en aangekocht, waaronder Apples eigen muziekdienst Apple Music en concurrenten Spotify en YouTube.

Een woordvoerder van de Europese Commissie laat RTL Z weten dat de Commissie nu eerst gaat kijken naar 'eventuele marktverstoringen' die het samengaan van Apple en Shazam in deze landen kunnen opleveren, maar kan op dit moment niet zeggen of het specifiek gaat om de gevolgen voor het Zweedse bedrijf Spotify.

De Europese Commissie heeft Apple inmiddels verzocht om de overname aan te melden.