Nieuws

Je collega uitvragen mag bij Facebook maar 1 keer

8 februari 2018 08:22

Facebook voert regels voor flirten op de werkvloer in: als je een oogje op een collega hebt, mag je diegene één keer benaderen voor een date.

Een vaag antwoord als 'ik heb het druk' of 'ik kan die avond niet' tellen in het beleid van Facebook als een 'nee', vertelt Heidi Swartz, hoofd werkgeversrecht bij Facebook tegen de Wall Street Journal. Een date met een collega, ook als die in een hogere positie werkt, hoeft niet te worden gemeld bij de HR-afdeling van het techbedrijf. Wel verwacht Facebook dat personeel het meldt als er belangenverstrengeling kan ontstaan door twee collega's die met elkaar het bed delen. In december publiceerde Facebook al een Harrassment Policy met regels voor het personeel.

Ook bij Google blijkt al sinds 2004 datingbeleid te bestaan voor op de werkvloer. Niet gek als je bedenkt dat bij techbedrijven veel mensen van eind twintig werken en personeel er met extraatjes als een in-house sportschool en kapper toe worden verleid meer tijd in het bedrijf door te brengen.

Geen duidelijk beleid

Dat de techbedrijven ingrijpen, komt voort uit de vele berichten over seksuele intimidatie die vorig jaar naar buiten kwamen. Zo publiceerde een oud-medewerker van Uber een blog over de seksuele avances van haar manager, waarna een spoedonderzoek werd ingesteld.

Ook Facebook-coo Sheryl Sandberg schreef in december een blog over de vormen van seksuele intimidatie die ze meemaakte in haar carrière in de techwereld, waarin ze beschrijft dat veel bedrijven een duidelijk beleid missen voor hoe om te gaan met beschuldigingen.

Swartz vertelde eerder al tegen Time dat gedrag nu niet meer volgens de wet illegaal hoeft te zijn om aangepakt te worden. Eén of twee opmerkingen zullen niet tot een rechtszaak leiden, stelt ze, maar kunnen er wel voor zorgen dat iemand zijn baan bij Facebook kwijtraakt.

Lees ook:

'Silicon Valley-topmannen bezoeken omstreden seksfeesten'

Techinvesteerder stapt op na seksuele intimidatie: ik ben een creep

Vrouwen spreken zich uit over seksuele intimidatie in techsector