Nieuws

50.000 huizen vormen één stroomnetwerk in Australië

5 februari 2018 18:06

Een Australische staat voorziet 50.000 huizen van zonnepanelen en accu's. Ze vormen samen een grote virtuele energiecentrale.

De staat South Australia wil de komende vier jaar minimaal 50.000 huizen van zonnepanelen en accu's voorzien. Het teveel aan opgewekte elektriciteit, opgeslagen in de accu's, zal slim worden gebruikt om tijdens piekuren tot 20 procent van alle benodigde elektriciteit in de staat te leveren. Ook zou dit de inwoners een besparing van 30 procent op hun energierekening opleveren

Virtuele centrale

In plaats van een centrale met zonnepanelen op één locatie vormen alle huizen samen deze 'virtuele' 250MW-centrale. Als het project voltooid is, is het de grootste in zijn soort. De opzet lijkt niet veel af te wijken van de opwekking van zonne-energie op de daken van Nederlandse huizen. Het overschot aan elektriciteit wordt in Nederland ook teruggeleverd aan het net. 

Maar er is een groot verschil. De Nederlandse daken zijn voorzien van zonnepanelen gefinancierd door particulieren, vaak deels gesubsidieerd. Er is echter geen overkoepelend plan om op deze manier een 'virtuele centrale' neer te zetten. Bovendien wordt het teveel aan energie in de meeste gevallen nog steeds meteen teruggeleverd aan het net. De meeste Nederlandse huishoudens hebben namelijk nog geen accu voor de opslag. Eneco werkt wel overigens aan een eigen netwerk met 400 Tesla-thuisaccu's.

Slim distribueren

Het Australische project start met een proeffase waarin 1100 huizen in de sociale woningbouw 5kW-zonnepanelen en een 13,5 kWh Tesla Powerwall 2-accu krijgen. De bewoners betalen hier niet aan mee. Zij betalen wel net als iedereen een energierekening. De kosten voor de installatie worden gefinancierd door de verkoop van het overschot aan elektriciteit. 

Dankzij de accu's kan de virtuele centrale het overschot aan energie slim distribueren afhankelijk van de pieken en dalen in de vraag naar elektriciteit. Zo ontstaat een decentraal netwerk van accu's waar zonne-energie in wordt opgeslagen.

Na de trial zullen nog eens 24.000 huizen in de sociale woningbouw uitgerust met zonnepanelen en accu's om de capaciteit van de virtuele centrale te vergroten. Vervolgens zullen ook particuliere huizenbezitters kunnen participeren. In de komende vier jaar moeten minimaal 50.000 huishoudens onderdeel worden van de centrale.

Grootste batterij

Overigens heeft South Australia ook al de grootste batterij te wereld. Tesla's Elon Musk beloofde de staat, die kampt met grote energieproblemen, om in 100 dagen de grootste batterij van 100 megawatt te bouwen. Dat is gelukt. Dit is een gecentraliseerde centrale waarbij de Tesla Powerpacks opgeladen worden door een windpark ten noorden van Adelaide.

Lees ook:

Bewoners Overijssels dorp delen zelfopgewekte stroom