Nieuws

T-shits op maat met hulp van algoritmes

9 februari 2018 15:01

Niks slobbert meer om je buik en geen lubberende mouwtjes meer. Dit t-shirt past je perfect, dankzij algoritmes.

Son of a Tailor verkoopt op maat gemaakte t-shirts voor mannen. Het slimme shirt gebruikt een algoritme gebaseerd op data van 20.000 mannen. Jij geeft vier parameters in (leeftijd, lengte, gewicht en schoenmaat), waarna het algoritme IdealSize een perfect passend shirt berekent.

Het maatpak voor t-shirts is bedacht door Jess Fleischer en Andreas Langhorn uit Kopenhagen. Je Son of a tailor-shirt wordt dan ook in Denemarken gemaakt. Qua verdienmodel is het shirt interessant. Bij grote webshops ligt het percentage artikelen dat retour komt tussen de 30 en 50 procent. De returnrate van Son of a tailor ligt op een erg lage 7 procent. Dat komt vooral doordat de shirts inderdaad goed passen.

Saillant detail: toen het Deense bedrijf de maat bepaalde aan de hand van vragen over de bouw van de klant (atletisch? gezet?), was de returnrate veel hoger. Blijkbaar schatte de klant in kwestie zichzelf vaak als Olympisch zwemmer in. Tegenwoordig is het algoritme gebaseerd op open vragen, zodat de eigen wens minder invloed heeft.  

Geen overproductie

Je shirt op maat kan pas geproduceerd worden nadat je je maten doorgeeft. Er is dus geen overproductie waarbij niet verkochte shirts weggegooid worden. Er is ook geen opslag of winkelruimte nodig. Het directe contact tussen Son of a Tailor en de klant gaat zelfs zo ver dat je precies kunt zien welke tailor jouw shirt naait.

De prijs van het smart shirt begint bij 42 euro en neemt af als je meerdere stukken aanschaft. Er is keus tussen korte mouw, longsleeve en merino wol. Je kunt er zelfs je initialen in laten zetten. Sjiek!

Lees ook:

Deze kleding groeit mee met je kind

Video: deze kleren zijn gemaakt van plastic flessen