Nieuws

EU-dwangsom voor Nederland dreigt door breedbandwet

26 januari 2018 10:04

De Europese Commissie daagt Nederland voor het EU-hof omdat ons land de richtlijnen voor het verlagen van breedbandkosten nog niet heeft uitgevoerd.

EU-lidstaten hadden tot 1 januari 2016 de tijd om hun nationale wetgeving aan te passen aan nieuwe EU-richtlijnen die de kosten van breedbandinternet moeten verlagen en de toegankelijkheid van breedband voor iedereen moet verhogen.

De richtlijn houdt in dat alle dat nieuwe of gerenoveerde gebouwen voorbereid moeten zijn voor snel breedband. Dit moet er voor zorgen dat kabel- en glasvezelnetwerken efficiënter en goedkoper kunnen worden aangelegd. Nederland drong hier bij de totstandkoming van de richtlijn zelf op aan.

Bijna alle EU-lidstaten hebben ondertussen de richtlijnen in nationale wetten omgezet, behalve Nederland en Bulgarije. In Nederland moet de wet nog door de Eerste Kamer, maar de Europese Commissie wil nu met een dwangsom de wetgeving afdwingen. Als het Europese Hof de commissie in het gelijk stelt, dan hangt Nederland een dwangsom van 87.091,20 euro per dag boven het hoofd. Bulgarije zou per dag 22.226,40 euro dwangsom moeten betalen.

Aanleg glasvezel gaat traag

De aanleg van glasvezel in Nederland is intussen niet vooruit te branden. Als de aanleg van glasvezel in het huidige tempo doorgaat, duurt het nog een halve eeuw voor alle Nederlandse huishoudens zijn aangesloten op glasvezel.

Download de nieuwe Bright-app

De Bright-app heeft een update gekregen. Download hem voor iOS of Android