Nieuws

Intel komt met chips met beveiliging tegen lekken

26 januari 2018 10:19

Intel zegt dit jaar nog te komen met processoren die hardwarematig beveiligd zijn tegen de Meltdown- en Spectre-lekken.

Intel-ceo Brian Krzanich zegt dat het bedrijf later dit jaar de eerste chips zal leveren met ingebouwde beveiliging tegen de Meltdown en Spectre-lekken. Intel heeft volgens hem 'de beste mensen' gezet op het project om oplossingen te zoeken voor de beveiligingslekken.

De Meltdown en Spectre-lekken zitten niet alleen in de chips van Intel maar ook in die van chipfabrikant AMD. Ze zorgen ervoor dat bijna alle computers, smartphones en tablets die de afgelopen jaren zijn gemaakt onveilig zijn. Hackers zouden via de lekken toegang tot allerlei informatie waaronder wachtwoorden kunnen krijgen.

Problemen met Intel-update

Intel blunderde recentelijk met een software-update die de lekken moest dichten, maar in de praktijk sommige computers bleek te vertragen en te crashen. Intel vroeg klanten dan ook om het installeren van de updates uit te stellen. Intel-baas Krzanich raakte ook in opspraak omdat hij 24 miljoen dollar aan Intel-aandelen verkocht maanden nadat zijn bedrijf op de hoogte was gesteld van de lekken.

Windows, Android, iOS, Mac

Onder andere Microsoft, Google en Apple hebben al eigen updates uitgebracht die apparaten gedeeltelijk beschermen tegen de beveiligingsgaten in chips. Windows-gebruikers hebben de beveiligingsupdate van januari, Android-gebruikers de security-patch van 5 januari, iPhones en iPads iOS 11.2.2 en Mac-gebruikers versie 10.13 van MacOS.

Zo bescherm je jouw apparaten tegen Meltdown en Spectre