Nieuws

Zo maakt Twitter foto-uitsnedes met machine learning

25 januari 2018 15:46

Met dank aan kunstmatige intelligentie knipt Twitter precies het meest interessante gedeelte uit een foto.

Wanneer je een foto plaatst op Twitter, dan maakt de site er standaard een uitsnede van. Zo wordt een staande foto liggend gemaakt en pas wanneer je op de foto klikt, zie je het oorspronkelijke formaat. Maar hoe zorg je er nu voor dat deze uitsnede het meest interessante gedeelte laat zien? Twitters antwoord is machine learning, zo schrijft het in een blogpost.

Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

Gezichtsherkenning

De uitsneden gingen tot voor kort uit van gezichtsherkenning: het afbeeldingssysteem van Twitter herkent of er een gezicht op de foto staat en centreert daar de uitsnede omheen. Maar vaak bleken gezichten niet aanwezig of niet herkend op de foto. Daarom heeft Twitter wetenschappelijk onderzoek geïmplementeerd naar waar mensen het eerste naar kijken, gemeten met eye-tracking-software.

Meest opvallend

Waar het eerst en het langst naar keken wordt, wordt beoordeeld als het meest opvallend. Dat komt in de praktijk neer op gebieden met gezichten, teksten, dieren, maar ook gebieden met een ander contrast dan de rest van de foto.

De test is nu klaar: de komende tijd wordt de automatische uitsnede-kunstmatige intelligentie naar alle gebruikers uitgerold. Zonder dat je er iets van gaat merken, waarschijnlijk.

Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

Volg Bright.nl op Twitter