Nieuws

Vernieuwde app en extensie DuckDuckGo houdt trackers buiten

24 januari 2018 07:22

De privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo heeft geüpdatete versies van zijn mobiele app en browser-extensie gelanceerd.

De nieuwe versies van de app en de browser-extensie zijn volgens DuckDuckGo simpeler en daarnaast voorzien van encryptie én technologie die trackers blokkeren. Tracking cookies, vaak afkomstig van advertentiebedrijven en netwerken als Facebook en Google, maken het mogelijk om je te blijven volgen – ook als je naar een andere site gaat.

De browser-extensie en de app helpen gebruikers om vast te stellen hoe privacy-vriendelijk de website is die ze bezoeken. Sites krijgen een privacy-cijfer, variërend van A (uitstekend) tot F (fail). Bij de beoordeling van een website kijkt DuckDuckGo onder meer naar de aanwezigheid van trackers en de privacy-maatregelen die de site neemt.

Meer privacy-bewustzijn is hard nodig, meent DuckDuckGo. Volgens de zoekmachine zijn Google-trackers inmiddels aanwezig op 76 procent van alle webpagina’s, terwijl de tracking-technologie van Facebook is terug te vinden op 24 procent van de pagina’s. “Daarnaast zijn er nog talloze andere partijen die je met advertenties of erger volgen.”

De vernieuwde browser-extensie is beschikbaar voor Firefox, Safari en Chrome, de app werkt op iOS en Android.

De nieuwe Bright-app

De Bright-app heeft een update gekregen. Download hem voor iOS of Android