Nieuws

Tim Cook laat neefje geen social media gebruiken

23 januari 2018 09:55

Tim Cook vindt dat kinderen niet te veel gebruik moeten maken van technologie. Ook scholen moeten terughoudend zijn.

Dat verklaarde de Apple-ceo tijdens een bijeenkomst op het Harlow college in Essex. Cook was daar voor de Europese introductie van het door Apple ontwikkelde Everyone Can Code-lesprogramma, meldt The Guardian. Cook heeft zelf geen kinderen, maar zei dat hij wel probeert om het technologiegebruik van zijn neefje te begrenzen. “Er zijn dingen die ik niet toesta”, aldus Cook. “Ik wil niet dat hij op een sociaal netwerk zit bijvoorbeeld.”

Ook scholen moeten volgens de Apple-topman terughoudend zijn met de inzet van technologie. Zelfs bij vakken waarbij computers belangrijk zijn, zoals bij grafisch ontwerpen, vindt Cook dat technologie niet mag domineren. “Er blijven altijd zaken waarover je wilt praten.”

Steve Jobs

Cooks voorganger Steve Jobs was eveneens sceptisch over veelvuldig gebruik van nieuwe technologieën door kinderen. Zo liet Jobs zijn eigen kinderen niet op de iPad. "We hebben thuis strenge regels voor het gebruik van technologie", vertelde hij in 2010 aan New York Times-verslaggever Nick Bilton.

Liever discussieerde de familie-Jobs aan de eettafel over boeken, geschiedenis en andere zaken, aldus Jobs-biograaf Walter Isaacson die regelmatig bij de Apple-oprichter over de vloer kwam. "Niemand haalde ooit een iPad of computer tevoorschijn. De kinderen leken totaal niet verslaafd aan gadgets."

Aandeelhouders

Eerder deze maand kwam Apple onder vuur te liggen van twee grote aandeelhouders die zich zorgen maken over de gevaren van de iPhone voor kinderen. Jana Partners en California State Teachers Retirement System, die samen voor ongeveer 2 miljard dollar aandelen Apple bezitten, pleitten voor extra maatregelen waarmee ouders de toegang tot de smartphone kunnen beperken.

Apple kondigde daarop aan dat het nieuwe functionaliteiten aan ouders wil gaan aanbieden om het smartphone-gebruik door kinderen te monitoren. Bezorgde ouders kunnen nu reeds de toegang tot apps, websites en e-books aan banden leggen en limieten stellen voor datagebruik.

Vanavond: live over de tech-trends van 2018

Alles over slimme assistenten en smart home: kijk vanavond (23 januari) om 20:30 op Bright.nl naar onze livestream over de tech-trends van dit jaar. Stuur ons alvast je vragen. Dat kan naar redactie@bright.nl, via @bright op Twitter of onze Facebook-pagina.