Nieuws

Kim Dotcom wil miljarden van overheid Nieuw-Zeeland

22 januari 2018 11:59

Internetondernemer Kim Dotcom klaagt Nieuw-Zeeland aan. Volgens hem is het land schuldig aan het vernietigen van zijn site Megaupload.

Nieuw-Zeeland arresteerde zes jaar geleden Dotcom in zijn landhuis, samen met drie andere betrokkenen waaronder zijn Nederlandse zakenpartner Bram van der Kolk. Volgens Dotcom is hiermee zijn dienst Megaupload onterecht van hem afgepakt en heeft hij daarom recht op miljarden.

Volgens de claim die de advocaten van Dotcom inleverde, was op het moment van de arrestatie het bedrijf 2,6 miljard dollar waard, schrijft TorrentFreak.

Piraterij

Met Megaupload konden eenvoudig grote hoeveelheden bestanden gedeeld worden. Om die reden werd de dienst veelvuldig gebruikt voor het delen van illegaal verkregen films en muziek.

Al zou dat zou zijn, dan zou Dotcom nog steeds niet strafbaar zijn, zegt hij zelf op Twitter. "Ik was gearresteerd voor de vermeende online piraterij van mijn gebruikers. Dat is niet eens een misdaad in Nieuw-Zeeland. Mijn advocaten hebben een schadeclaim van miljarden ingediend vandaag tegen de overheid."

De minister-president van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern zegt niet verrast te zijn door de aanklacht. "Dit zaak loopt al een tijdje, dus het verbaast me niet."

Uitlevering

In februari 2017 concludeerde de rechter dat Dotcom mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse autoriteiten willen hem en zijn compagnons aansprakelijk stellen voor 500 miljoen dollar aan schade aan de entertainmentindustrie.

Voorlopig is Dotcom nog gewoon in Nieuw-Zeeland: hij ging in hoger beroep tegen de uitspraak.

De nieuwe Bright-app

De Bright-app heeft een update gekregen. Download hem voor iOS of Android