Nieuws

Microsoft AI tekent geschreven omschrijvingen na

19 januari 2018 11:03

Kunstmatige intelligentie van Microsoft kan tekeningen maken op basis van slechts een geschreven omschrijving.

Kunstmatige intelligentie kan al jaren beelden herkennen en omschrijven wat er te zien is. Microsoft heeft nu het omgekeerde ontwikkeld. Geef de kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld de omschrijving: 'teken een vogel met een geel lijf, zwarte vleugels en een korte snavel'.

De kunstmatige intelligentie gaat dan op dezelfde manier aan de slag als mensen zouden doen. Eerst wordt een grove schets gemaakt, die wordt daarna opgevuld met details en ingekleurd. Pixel voor pixel wordt zo een afbeelding gemaakt die compleet door het zelflerende systeem is bedacht.

Kunstmatige verbeelding

Het algoritme kan volgens Microsoft bestaande dingen tekenen, maar verzonnen dingen zoals een zwevende dubbeldekkerbus. Op basis van zo'n korte omschrijving voegt het systeem zelfs eigen details toe, waardoor volgens de onderzoekers sprake is van een soort kunstmatig verbeeldingsvermogen.

Door de slimme software dingen te laten tekenen, hopen wetenschappers dat de systemen de wereld meer leren te zien zoals wij dat doen. Want hoewel kunstmatige intelligentie dingen steeds beter kan herkennen, werkt dat nog op een andere manier dan bij ons. De systemen vergelijken nieuwe afbeeldingen met foto's die ze al bestudeerd hebben, en leggen daarom nog vaak vreemde verbanden. Onlangs nog herkende kunstmatige intelligentie een schildpad vanuit elke hoek als een geweer.

De nieuwe Bright-app

De Bright-app heeft een update gekregen. Download hem voor iOS of Android