Nieuws

'Facebook doet te weinig tegen illegale dierhandel'

19 januari 2018 14:30

Waakhond TRAFFIC zegt dat Filipijnse handelaren via Facebook duizenden bedreigde diersoorten illegaal verkopen.

TRAFFIC is een netwerk dat de handel in wilde dieren onderzoekt. De organisatie zegt dat Facebook te weinig heeft gedaan om de illegale dierenhandel in de Filipijnen, die grotendeels via de netwerksite verloopt, de kop in te drukken. Er worden grote aantallen bedreigde krokodillen, slangen en schildpadden via Facebook-advertenties aangeboden.

TRAFFIC zag in drie maanden halverwege 2016 ruim 5000 reptielen van 115 verschillende soorten op Facebook te koop staan. Het aantal verhandelde dieren is volgens de waakhond enorm. De Facebook-groepen waar levende reptielen werden aangeboden hadden in totaal 350 duizend leden en dat aantal nam ik twee maanden tijd met 11 procent toe. 

Kopers betalen voor de dieren via Facebook Messenger. De helft van de verhandelde diersoorten worden internationaal beschermd. Een aantal van de verhandelde reptielen staan op het punt van uitsterven. 

Facebook wil handel aanpakken

Facebook zegt samen te werken met TRAFFIC om de handel strenger te gaan aanpakken. Een onderzoek van TRAFFIC was vorig jaar aanleiding voor de Filipijnse autoriteiten om vorig jaar meerdere invallen te doen bij handelaren in illegale dieren. Er werden pakketten met dieren onderschept die waren bestemd voor kopers in de VS, China en Zweden.

Uit het archief:

Kamer: geen wilde dieren op Marktplaats