Nieuws

Het wiel opnieuw uitgevonden: opvouwbaar

17 januari 2018 16:07

Het wiel opnieuw uitvinden betekent meestal niet veel goeds, maar deze Italiaan vond het letterlijk opnieuw uit. Zijn wiel kun je opvouwen.

Normaal gesproken betekent het wiel opnieuw uitvinden het doen van dubbel werk met hetzelfde resultaat. Dat is bij het Revolve-wiel van ontwerper Andrea Mocellin heel anders. Het is een volledig functioneel 26 inch fietswiel, dat is op te vouwen tot minder dan een derde van zijn oorspronkelijke hoogte. Van 65 centimeter naar slechts 22 centimeter.

Mocellin kreeg het idee dankzij de vouwfiets. Een lelijk ding vindt hij, en onpraktisch. Een fiets met grote wielen is fijner om op te rijden en de huidige vouwfietsen zet je in je huis liever niet in het zicht. Daarom is het Revolve-wiel ontworpen met luchtloze banden, die in zes gelijke delen splitsen en draaien als je de naven van het wiel uit elkaar trekt.

Het opgevouwen resultaat is niet alleen veel kleiner dan een volledig fietswiel, het ziet er volgens Mocellin ook bewust uit als een futuristische speaker of een sculptuur. Zo kunnen bewoners van kleinere appartementen met weinig opbergruimte het wiel zonder gedoe in het zicht zetten.

Vouwfiets, rolstoel of reservewiel

Maar wat moet je met zo'n wiel? Mocellin heeft zich drie jaar op het ontwerp van zijn nieuwe wiel gestort en heeft het flink gepatenteerd. Hij wil het in eerste instantie los verkopen, en ziet mogelijkheden voor bijvoorbeeld rolstoelen of als reservewiel voor fietsen. Maar hij wil ook verder werken aan een totaal opvouwbare fiets van een normaal formaat.

De nieuwe Bright-app

De Bright-app heeft een update gekregen. Download hem voor iOS of Android