Handig: pakketje ophalen bij oma

Handig: pakketje ophalen bij oma

25-04-2018 10:01 Laatste update: 29-04-2018 09:01

Haal een pakketje, bezorg een praatje. Mooie combinatie: een pakketje ophalen in een verzorgingshuis en tegelijkertijd eenzaamheid tegengaan.

Balen: weer zo’n 'we hebben u gemist'-briefje van de pakketbezorger in de bus. Die ergernis gaat in de toekomst alleen maar groter worden. Eén initiatief biedt een oplossing die twee vliegen in één klap slaat. In Zaandam en Aalsmeer doen vier verzorgingshuizen dienst als ophaalpunt voor pakketjes. Daar is namelijk altijd iemand thuis om de deur open te doen. Plus dat je een bezoek aan oma nu kunt combineren met het ophalen van je pakketje.

Reclamebureau Etcetera bedacht het concept en ging op onderzoek uit. Hoe realistisch is dit idee? Initiatiefnemer Wouter Voges: "We gingen hierover in gesprek met verpleeghuis De Luwte in Amstelveen. Daar waren ze enthousiast over het idee." En zo begon Etcetera met een nieuw, Sociaal Afhaalpunt.

Zitten mensen op dit Sociale Afhaalpunt te wachten? Een aantal bewoners van verzorgingstehuizen antwoordden: "Ik ben niet eenzaam, van mij hoeft het niet". Maar nu, een jaar later, zijn de bewoners om. Ze genieten van de gesprekken die ontstaan, van de mensen die echt even de tijd nemen. "Je merkt dat hun leefwereld klein is geworden", zegt Voges. "Natuurlijk hebben ze elkaar, maar als je jaren bij elkaar woont, raak je soms uitgepraat.” Het project leidde tot wat het reclamebureau hoopte: fijne gesprekken over alledaagse onderwerpen.

Als het sociale afhaalpunt gemeengoed wordt, en een uitbreiding ligt wel in de planning is er nog een mooie bijkomstigheid. Hoewel je niet persé een verzorgingshuis bij een bekende hoeft te kiezen, kun je als je wel een oma in de buurt hebt niet meer vergeten (of steeds uitstellen) bij haar langs te gaan. Er ligt immers een herinnering op de mat of in je mail.