Nieuws

Wolf getrackt door heel Nederland

21 januari 2018 18:12

Waar is de wolf? Wolf Naya liep met een zender dwars door Nederland. Je kunt het terugzien op de kaart.

Wolvin Naya liep met een halsbandzender dwars door Nederland naar Belgiƫ. Wageningen Environmental Research laat de route zien. Wolven zijn bijna permanent in Nederland aanwezig. Afgelopen maand heeft een wolvin ongezien door Nederland gezworven. Ze leefde in Overijssel, Drenthe, Gelderland, Brabant en Limburg is inmiddels in Belgiƫ aangekomen, waar ze de eerste wolf in 100 jaar is.

De wolvin komt oorspronkelijk uit Duitsland, waar ze de naam Naya en een halsbandzender heeft gekregen. De Technische Universiteit Dresden en Wageningen Environmental Research (WENR) werken samen om de gangen van de wolvin te volgen. Met die halsbandzender is de route getraceerd die de wolvin in Nederland afgelegd heeft.

Op de kaart

In het afgelopen half jaar zijn in Nederland vrijwel permanent wolven aanwezig geweest. Frappant is dat wolven zich, ondanks onze in de winter open begroeiing, ongezien weten te verplaatsen. Met digitale zenders kunnen we ze toch tracken en vastleggen op een wolvenkaart. De jonge wolven uit Duitsland (waar een groeiende populatie wolven leeft) zijn op zoek naar een nieuw territorium. Wolven zijn bij wet beschermd. Er is zelfs een wolvendraaiboek met wat te doen als er een wolf in Nederland komt wonen.

Tot nu toe heeft nog geen wolf zich permanent gevestigd in Nederland. Mocht dat wel gebeuren, dan moet worden voorkomen dat wolven bij schapen en geiten kunnen komen maar wel blijven jagen op wilde dieren. Dat kan door het plaatsen van schrikdraad en/of kuddewaakhonden.

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld

De nieuwe Bright-app

De Bright-app heeft een update gekregen. Download hem voor iOS of Android